Vlada FBiH donijela odluku: Stiže novac za obnovu Staklene banke

staklena banka

Federalna vlada je na sjednici koja je održana u četvrtak u Sarajevu donijela odluku o izdvajanju sredstava za mostarsku Staklenu banku. Tom odlukom odobrila je izdvajanje 13.004.038 KM iz tekuće rezerve ovogodišnjeg Proračuna FBiH, priopćeno je iz Vlade FBiH. 

Sredstva su namijenjena za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i objekta poslovne zgrade (tzv. Staklena banka) u Mostaru.

Inače, Vlada Federacije 2017. godine kupila je zgradu za smještaj svojih ministarstava i institucija od Gospodarske banke d.d. Mostar u likvidaciji, a sam objekt bio je ranije na prodaji pet puta. U travnju prošle godine, unutrašnjost objekta 'Staklene' je očišćena, nakon čega nije bilo nikakvih značajnih aktivnosti na objektu.

Godinama je Staklena banka ostajala bez stakala te bivala mjestom skupljanja ''sumnjivih likova'', deponija te prenoćište beskućnicima. Gradske vlasti prije nekoliko godina odlučile su je zazidati, ali su zidove ''digli'' samo do pola, pa su oni koji su boravili iz ovih ili onih razloga imali još veću intimu, stoji u zaključku Vlade Federacije BiH.

Staklena banka starim Mostarcima poznata je kako Toblerone, ili ironično Titanik. Bio je to nikad ostvareni prijeratni projekt za preseljenje Privredne banke Sarajevo iz neposredne blizine, i arhitektonsko djelo Dragana Bijedića.

Prema legendi njezin tlocrt predstavlja oblik krila aviona, simboličku posvetu arhitektovom ocu, jugoslavenskom premijeru rodom iz Mostara, Džemalu Bijediću koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći.