Sindikat Aluminija uputio posljednji apel: Svi od nas peru ruke, uradili smo sve što je u našoj moći

aluminij, sindikati, tvornica, apel

Ovo je posljednji krik za pokušaj spašavanja tvornice, za pokušaj spašavanja radnika, Mostara, poručeno je s konferencije za medije novoformiranog sindikata zaposlenika Aluminija.

Željan Blažević predsjednik skupštine sindikata prozvao je pravosudne strukture da nađu tko je kriv za sve što se dogodilo jako sporo rade. Naveo je kako kako ih ne zanimaju nikakve priče o raznim investitorima, javlja Bljesak.info.

Nas zanima samo kako da nastavimo s radom. Tvornicu smo pripremili za novog ulagača. Ćelije su očišćene. Ljevaonica je spremna za rad. Uz velike smo napore uradili posao, sad je stvar na Vladi, na političkim strukturama da riješe što s nama, rekao je Kolobarić dodavši da je situacija neizvjesna.

Emil Ćorić inženjer u kriznom stožeru. Rekao je kako su dobivali obećanja sa svih razina da će se naći investitori.

Za to vrijeme, mi smo ostali pripremiti tvornicu za mogući ponovni start. Paljenje je trebalo krenuti u više etapa. Novac nije uspio nitko osigurati. Svi su govorili da žele pronaći investitora, ali se ništa nije dogodilo, rekao je Ćorić i dodao kako su stručnjaci uradili sve što je moguće da se spase ćelije.

Radnici nikad nisu bili problem. Radnici nisu proizvodili gubitke, upozorio je Ćorić.

Radnici su odradili svoj posao. Zakazala je politika. Svi su oprali ruke od nas. Od vlasnika, preko politike. Očekuje se da se netko javi i da nam kaže “Nećemo vam pomoći”, a ne da šute. Mi ne možemo napraviti više ništa, rekao je.

Naveli su kako plaću ne dobivaju od 1. kolovoza nego umanjena primanja, ali da Nadzorni odbor ima puna primanja. Radnici nisu upoznati da je održan sastanak u petak ujutro s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Nisu isključili ni prosvjede svega ”što može donijeti do borbe za radnička prava”.