Sastanak u Beogradu: Dovedeno u pitanje 30 milijuna eura

Beograd, sastanak, izaslanstvo BiH, izaslanstvo Srbije, Europski sud

Sutra će u Beogradu biti održan sastanak izaslanstva BiH i Srbije o provođenju presude Suda za ljudska prava u Strasbourga u predmetu Ališić i drugi. Od presude je prošlo pet i po godina, a Srbija još nije pristupila izvršenju presude i isplati stare devizne štednje. Sada se postavljaju nova ograničenja, čime se dovodi u pitanje izvršenje presude.

Rok istekao 2015. 

U presudi Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Ališić protiv Slovenije i Srbije od 16. srpnja 2014. godine, naređeno je Srbiji da vrati staru deviznu štednju svim štedišama koji su štednju položili do 27. travnja 1992. godine kod srbijanskih banaka, kao i kod banaka koje su imale filijale na teritorijima bivših republika SFRJ. Do danas to još nije učinjeno, a rok za izvršenje presude istekao je 2015. godine. Time je u pitanje dovedeno 30 milijuna eura s kamatama za pet tisuća vlasnika štednje iz Federacije BiH. Srbija je 2016. donijela zakon kojim će regulirati povrat štednje bh. građanima kod banaka sa sjedištem u Srbiji, prenosi BHRT

Iz Ministarstva financija BiH poručuju da nisu točni navodi Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini da Republika Srbija ne priznaje potvrde koje se izdaju u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH. Problem je, kažu, u nečemu drugom. 

“Vijeće Evrope staje na stranu Srbije i počinje sada tražiti da BiH prizna navode mimo odluke iz neke ekspertne grupe koja ne znamo ni ko ih je postavio ni koji im je zadatak, i stižu zaključci iz SE da BIH mora stati iza tvrdnji Srbije i da odobri da štediše maltretiraju na sudovima u Srbiji”, smatra Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja deviznih štediša BiH. 

Sastanak u Beogradu 

A sastanak koji treba biti održan sutra u Beogradu samo je nastavak susreta i konsultacija između izaslanstva Bosne i Hercegovine i Srbije, poručeno je iz Ministarstva financija BiH. 

Naše izaslanstvo predstavljat će članovi ekspertne grupe koju je 2016. godine formirao Vijeće ministara BiH, a čine je predstavnici državnih ministarstava financija i trezora, pravosuđa i vanjski poslova, Ureda zastupnika Vijeća ministara pred Europskim sudom za ljudska prava, te entitetskih ministarstava financija i Direkcije za financije Brčko Distrikta. 

Stalna suradnja u postupku provjere dviju zemalja i njihovih stručnjaka provest će se s ciljem uklanjanja svih sumnji i izbjegavanja nepotrebnih odgađanja postupaka.