Reagiranje Udruge malih dioničara Dial: Za situaciju u Aluminiju najodgovornija je Vlada FBiH

Aluminij Mostar, radnici, aluminij, mali dioničari, aluminij, radnici, banke, unicredit banka, aluminij, aluminij, Novac, radnici, aluminij, okupljanje, djelatnici

Ispred udruge DIAL još jedanput ćomo pokušati ukazati Vam na Vaše ovlasti i odgovornosti u provedbi financijske konsolidacije i pokretanja proizvodnje u Aluminiju.

Ovo je ujedno i odgovor na Vaše (Uprava) izrečene navode objavljene u portalu Bljesak info a vezane za pripremanje otkaza za 500 radnika Aluminija. Još jedanput ističemo da ovaj N.O. i Uprava nemaju suglasnost Vlade F BiH i vlasnika Društva za poduzimanje mjera kod otpuštanja radnika .

Istina je da ste Vi službeni organi Aluminija ali Vaše mjere i planovi su bez odluke Vlade F BiH i vlasnika Društva zato jer:

1. Ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju, poslije nasilnog gašenja odvija se u sklopu Odluke Vlade o financijskoj konsolidaciji. Prvi rok je tekao od 25.10.2018 do 10.07.2019. Vlada daje novi rok za financijsku konsolidaciju u trajanju od 6 mjeseci. Podsjećamo Vas da Vlada daje nalog Financijskoj policiji i Poreznoj upravi za utvrđivanje činjeničnih stanja itd, zatim daje suglasnost za reptogram duga prema EP HZ HB Mostar.

Po Odluci Vlade za provedbu financijske konsolidacije osnovu čini Elaborat-Plan koji treba pokazati da li se Aluminij može revitalizirati, kako i kojem razdoblju, sa kojim sredstvima, ljudima itd i sve to uz koordinaciju Resornog ministarstva energije rudarstva i industrije. Pitamo Vas da li su Vlada F BiH i vlasnici odobrili Vaš plan revializacije-restrukture? Znamo da nisu te znamo da to treba odobriti Skupština Društva.

2. Po nasilnom gašenju tvornice Aluminij nastala je ogromna materijalna šteta na imovini Društva. Vlada F BiH i vlasnici Drušva trebaju znati kolika je ta šteta , razmotriti uzroke njenog nastanka i imati utvrđeno sadašnje stanje imovine i sl. Do danas od Vas nemamo utvrđenu materijalnu štetu i bilance stanja imvine Društva i sl. Ova Uprava i N.O. bez suglasnosti Vlade F BiH i vlasnika ne mgu vršii i poduzimti aktivnosti na imovini Društva jer je o suprotno Zakonu i Statutu Društva. „Najveća imovina Društva“ je stručna i sposobna radna snaga pa se ona posebno ne može rastakati bez suglasnosti Vlade F BiH i vlasnika jer se radi o cjelvitim mjerama u sklopu jedivsveng projekta financijske konsolidacije.

3. I ovaj put ističemo da sadašnji N.O. i Uprava nemaju naše povjerenje jer:
- niste proveli Odluku Vlade o financijskoj konsolidaciji od 25.10.2018 odnosno propustili ste je realizirati od donošenja Elaborata do neiskorištavanja oslobđenih obrnih sredsava po odgodi plaćanja na 120 dana (cca 50 mil KM) i niste reagirali na ugovorenu cijenu el. energije sa JP HZ HB od 76€ /MWh jer je tržna cijena bila daleko manja čime je nanešena šteta Drušvu.
- nasilno gašenje firme se desilo a da niste poduzeli sve mjere da do toga ne dođe iako ste imali suglasnost V F BiH o snabdjevanju Aluminija el. energijom od EP HZ HB za cijelu 2019 godinu kao i potpisan ugovor za 2019 g (Odluka Skupštine EP HZ HB).
- Po izvršenom gašenju tvornice nije izvršen popis imovine i uvrđena nastala šteta i odgovornost i sl.
- Niste u proteklom radoblju od 2 mjeseca od gašenje tvornice učinili adekvatne pripreme za ponovno pokretanje proizvodnje. Obećali ste pokrenuti proizvodnju u Ljevaonici 01.09.2019 i to niste učinili a što smo Vam kazali u prijašnjem pismu.

Ovo bi bio samo dio razloga zašto smo protiv Vaših mjera a posebno jer nisu usklađene Zakonu i Statutu Društva i jer nemate suglasnost Vlade F BiH i vlasnika Društva. A također niste ni stručni moralno kapacitirani da vodite prcese ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju. (moralna obveza bi bila da podnesete ostavke)

4. Naša udruga podržava samo cjelovit plan takozvanog rješavanja radne snage u budućem projektu revitalizacije Aluminija i uz suglasnost Vlade F BiH i vlasnika.
Ne može se određenoj skupini radnika davati pravo na rad, a drugima uskraćivati. I ovi drugi treba da čuju od Vlade FBiH, vlasnika i sindikata kada će moći početi raditi prije slanja kući - na biro ili ćemo ih nepovratno izgubiti. Da nema pravog plana revitalizacije potvrđuje i činjenica da se uopće ne koristi institut čekanja radnika na posao (zakon o radu). Izostaje ono osnovno ili prvo da radnicima treba uplatiti neuplaćene poreze i doprinose za proteklo razdoblje a ne tražiti od njih da pristanu na sporazumne raskide ugovora i sl. Aktivnosti oko radnika po nama ne odvijaju se cjelovito i bez izvijesnosti za 500 radnika i bez suglasnosti V F BiH i vlasnika i kao takve štetne su i za radnike, Aluminij, Vladu i vlasnike Društva.

5. Na kraju, ne iznenađuje nas Vaš nerad, samovolja i kršenje Zakona, već Vlada F BiH koja sve ovo zna, zna i kako rješiti, gleda i zasad ništa ne poduzima a ovi procesi odoše daleko, moglo bi se reći skoro u nepovrat.

I dalje stojimo pri svome stavu koji smo više puta isticali, a to je da je pravo i odgovornost za situaciju u Aluminiju d.d. na Vladi F BiH, stoji u priopćenju Udruge malih dioničara Aluminij Dial, koje potpisuje predsjednik Zlatko Topić.