FOTO  Potpora predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića Upravi Aluminija

dr. Dragan Čović, Aluminij Mostar, aluminij, mostarski aluminij
...svojim sudjelovanjem u programu obilježavanja ovogodišnjega Dana Aluminija, odnosno obljetnice ponovnoga pokretanja proizvodnje u mostarskoj tvornici nakon ratnih razaranja.

Uprava je Društva ove godine Dan tvornice proslavila radno, točnije radnim sastankom s članovima Uprave i Nadzornoga odbora JP Elektroprivrede HZHB, predvođenih glavnim direktorom Marinkom Giljom. Vršiteljica dužnosti direktorice Aluminija Ružica Udovičić, u pratnji članova Uprave i Nadzornoga odbora Aluminija, u Velikoj je dvorani Uprave zgrade, zahvalila predsjedniku Čoviću i direktoru Gilji, kao i njegovim kolegama iz Uprave toga dobavljača električne energije za Aluminij, zbog snažne potpore koju pružaju u prevladavanju mnoštva godinama gomilanih problema, a koji predstavljaju teret za obadva poduzeća.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH naglasio je kako je osobnim dolaskom na ovaj radni sastanak htio dati svoj doprinos opstanku i oporavku tvornice koja ponovno mora biti nositeljicom gospodarskoga razvitka Bosne i Hercegovine.

Već su i samim dolaskom, ali i ukupnim odnosnom prema Aluminiju u proteklomu razdoblju, čelni ljudi EPHZHB pokazali kako vjeruju u nastojanja aktualne Aluminijeve uprave, a danas su im predočeni i konkretni pokazatelji o dosad ostvarenomu.

- Svjesni smo stanja u kojemu se Aluminij nalazi pa smo htjeli poručiti kako nije vrijeme za gala proslave, makar s radošću obilježavamo 19. obljetnicu našega rada. No, to ne znači kako nemamo što proslaviti ili kako nemamo što za reći našim partnerima, ali i javnosti - prokomentirala je direktorica Udovičić, upoznavši okupljene s činjenicom da je konačno zaustavljen trend rasta mjesečnog gubitka. Direktorica je pojasnila kako, s obzirom na status gubitaša, u proteklomu razdoblju nisu organizirani domjenci i proslave, ali je Dan tvornice bio prigodom pozvati sve one koji su bili uz Aluminij kroz ovo vrijeme i upoznati ih s onim što se uspjelo napraviti te im zahvaliti na povjerenju i na potpori.

- Jasno, nisu danas mogli biti s nama svi zaslužni, svi oni koji zavrjeđuju našu zahvalnost, ali se i njima od srca javno zahvaljujemo. S obzirom na trenutne tržišne uvjete koji su i dalje nepovoljni, sa zadovoljstvom možemo kazati kako smo poslovanje, gledano na mjesečnoj razini, sveli skoro na onu pozitivnu nulu, a s obzirom na teret kojega smo naslijedili, preuzevši odgovornost vođenja tvornice u rujnu mjesecu prošle godine, s pravom smatramo uspjehom činjenicu da smo na granici mogućnosti redovitoga izmirivanja tekućih obveza i konačno stvaramo preduvjete za ponovno pokretanje isključenoga dijela elektrolitičkih ćelija u našoj Elektrolizi. Revidirali smo sve zatečene ugovore, snimili stanje višemilijunskih dugovanja i krenuli u rješavanje nagomilanih problema. Pola godine poslije, posebno sam ponosna na svoj tim i na svakoga našeg radnika, jer samo zajedništvom i kvalitetnim radom možemo ostvariti dobar i u svijetu prepoznatljiv proizvod, vratiti povjerenje naših kupaca i ponovo zauzeti visoko mjesto na svjetskomu tržištu, po pitanju kakvoće, gdje doista i pripadamo - dodaje direktorica Aluminija.

Mostarska tvornica ne može utjecati na svjetska gospodarska gibanja, a tržište metala nikako joj ne ide na ruku, jer je svijet mjesecima već suočen s izrazito niskom cijenom aluminija na Londonskoj burzi metala, koja se kreće oko 1500 USD/t. No, svakako je najznačajnijim pomakom za Aluminij u proteklih nekoliko mjeseci niža cijena struje u odnosu na prethodna razdoblja, bolji ugovorni uvjeti prodaje metala i povoljnije cijene primarnih sirovina. Ponovno pokretanje ugašenoga dijela ćelija svakako će biti okidačem novih promjena nabolje, jer samo povećanje proizvodnje i dodatne količine metala jamče i dodatne prihode, a tek s njima je moguće krenuti s ozbiljnijom otplatom naslijeđenih dugovanja i, u konačnici, s ulaganjem u nužna osuvremenjivanja i unaprjeđenje kako proizvodnih sustava, tako i ljudskih kapaciteta u mostarskoj tvornici koja, s razlogom, slavi rođendan s titulom Hercegovačkoga diva.