Poljoprivrednici zadovoljni nakon prosvjeda u FBIH

Istovremeno su javili članovima svojih udruženja, koji su u prometnoj blokadi držali više graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine, da također prekinu prosvjed pošto je Federalna vlada udovoljila gotovo svim njihovim zahtjevima.

Odobravanje traženih mjera potvrdili su na pres konferenciji nakon vanredne sjednice Vlade, održane u tijeku prosvjeda, federalni premijer Nermin Nikšić i resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović, ujedno dopremijer.

Odobren je zahtjev za isplatu dugujućih poticaja poljoprivrednim proizvođačima iz zadnjeg kvartala prošle godine, potvrdili su obojica zvaničnika uz napomenu da je osam miliona KM spremno za isplatu iz federalnog budžeta za ove namjene odmah po prispjeću dokumentacije iz Ž/K ministarstava.

Ministar Lijanović je izjavio da je ovom odlukom ispravljena prevara prethodnog saziva Vlade učinjena na štetu poljoprivrednika.

Jedan dio prošlogodišnjih poticaja za kapitalna ulaganja u iznosu od 3,7 miliona KM bit će revidiran odlučila je također danas Vlada, a novac za ovaj dio bit će također spreman za isplatu odmah po reviziji.

Nezadovoljstvo programom poticaja za ovu godinu također je bilo povod za prosvjede, a Vlada je nakon razgovora s sudionicima, predstavnicima poljoprivrednih udruženja, odlučila da taj dokument bude promijenjen i s njim usklađen novi pravilnik o raspodjeli poticajnog novca, koji će omogućiti da zasluženi novac dolazi što brže do poljoprivrednika.

O jednom zahtjevu poljoprivrednika, koji se odnosi na zaštitnu cijenu pšenice, bit će riječi u formi konkretne odluke i na narednoj, redovnoj sjednici Vlade, ali su danas obećani garantovana otkupna cijena ovog žita od 43 feninga i otkup svih viškova za federalne robne rezerve kako proizvođači ne bi bili izloženi otkupljačima koji bi ih eventualno uvjetovani otkupnom cijenom, naveli su dvojica federalnih službenika.

Mirni prosvjed članova više poljoprivrednih udruženja iz Federacije BiH počeo je jutros u 10 sati ispred sjedišta Federalne vlade, kada su sudionici blokirali prometnicu u Ali-pašinoj ulici dovoženjem i zaustavljanjem kolone traktora i druge poljoprivredne mehanizacije.

Prosvjed je završen poslijepodne.

Za cijelo to vrijeme prostor ispred vladinog sjedišta osiguravale su jake policijske snage i vladale različite procjene o broju prosvjedika.

Policijski i drugi izvori cijenili su u jednom trenutku da ih je moglo biti 300, ali je preovladavalo mišljenje da je sudjelovalo maksimalno 200 od najavljivanih oko 3.000 ljudi.

Fena