Poljoprivrednici u Hrvatskoj strahuju da je s kolinjem gotovo: 'Nema više čvaraka, nema više kulena'

kolinje, Hrvatska

Sezona je čvaraka, kobasica i krvavica, no samo kalendarski. Što se vremena tiče, svinjogojci još ne mogu početi s kolinjem zbog previsokih temperatura. No, tu problemima nije kraj.

Naime, klasična svinjokolja na dvorištu se zakonski više ne smije provoditi - zbog afričke svinjske kuge moraju se zadovoljiti posebni uvjeti koje malo tko može ispuniti.

Na imanju obitelji Benko pokraj Vrbovca jede se samo zamrznuto meso od prošle godine jer se boje da ove kolinja neće biti. Onako kako su to radili prije, više ne smiju.

"Isto je bio pregled koji se nije plaćao, kupac je donio svoje podatke, OIB. Veterinari su to napravili, odvezli svinju doma, oni su je zaklali, ja sam prodao i to je radilo kao bombon", kazao je vlasnik OPG-a Marijan Benko.

Danas ih ne može prodati bilo kome, već samo registriranom gospodarstveniku. Inače, 72 sata prije kolinje se mora prijaviti veterinaru koji dolazi na pregled. Ako utvrdi da su svinje zdrave i u dobrim uvjetima, izdaje odobrenje, no OPG poput ovoga s 32 svinje, to košta oko 750 kuna.

"Nije zabranjeno, ovim putem naglašavam, nego je stavljen preduvjet samo za one koji ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim mjerama", rekla je Ljupka Maltar, načelnica Sektora za zdravlje i zaštitu životinja.

Tko ih ne zadovoljava, poput primjerice posebne ograde i čizama samo za svinjac, kolinje mora obaviti u klaonici kojih nedostaje ili su pak prebukirane.

"Nijedan slučaj svinjske afričke kuge u Hrvatskoj nema, no međutim imamo pravilnik po kojem će se naplaćivati našim poljoprivrednicima, na koji će se način njima zabranjivat prometovanje tim istim životinjama odnosno, što je tragično, nema više čvaraka, nema više kulena", istaknuo je Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni seljaci Hrvatske.

Iz Ministarstva tvrde, to nije istina. Ovo je nužna zaštita protiv kuge koja je potvrđena u 11 članica Europske unije, a nama najbliže - u Srbiji.

"Čak područje koje je blizu rizika, postoji zabrana stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda tako da je to ono što mi želimo spriječiti", pojasnila je Maltar.

Svinjogojci su svjesni da je riječ o opakoj bolesti, ali budući da je još nema kod nas, smatraju da su ove mjere preoštre, prepune birokracije te namijenjene da im isprazne džepove.

"Jednostavno su ukinuli naše tradicionalno kolinje, koje smo mi, cijela familija i prijatelji se tu družili. Svega toga više nema", tužan je Marijan Benko.

Ima, ali očito na drukčiji način. Dok se poljoprivrednici ne priviknu ili barem ne dođe hladnije vrijeme pogodno za kolinje, svinje barem još neko vrijeme mogu spavati mirno, prenosi Vijesti.hr.