Polako ali sigurno Zračna luka Tuzla ruši sve rekorde

Wizz Air, Međunarodni aerodrom Tuzla, Zračna luka Mostar, Zračna luka Tuzla, niskotarifna kompanija WizzAir, Međunarodni aerodrom Tuzla, aerodrom, Wizz Air, niskotarifna kompanija WizzAir, Montenegro Airlines, Zračna luka Tuzla, Wizzair, niskotarifna kompanija WizzAir
Međunarodna zračna luka Tuzla planira da 2017. uposli oko 25 radnika, s obzirom na to da će Wizz Air uvesti šest novih linija, a u nerednoj godini stiže i drugi bazni zrakoplov ove mađarske tvrtke.

Također, priliku za posao nudi i sam Wizz Air, koji planira da obuči i zaposli do 40 radnika. Ukupno, u narednoj godini na tuzlanskoj zračnoj luci posao će dobiti oko 65 radnika.

Novi bazni zrakoplov će omogućiti Wizz Airu i povećanje broja letova na postojećim rutama iz Tuzle za Eindhoven, Gothenburg, Malmo, Frankfurt Hahn...

Wizz Air je također pokrenuo nedavno i dvije nove rute iz Tuzle, za Billund i London, dok će u prosincu biti ostvaren i prvi let za Berlin.

Za 2017.godinu već od ožujka su planirani i letovi za Bratislavu, Köln, Friedrichshafen, Nürnberg i Växjö.

Sa novim linijama, Wizz Air nudi ukupno 16 nisko-tarifnih ruta u sedam zemalja iz Bosne i Hercegovine. Svi letovi su već u prodaji, a mogu se rezervirati na wizzair.com po cijeni od 29,99 KM.

 

Kako je Tuzla uspjela

- Godišnji promet bio samo 3 - 4 tisuće putnika
- Aerodrom bi radio samo nekoliko mjeseci ljeti, a zimi bio uglavnom zatvoren, radnici na tzv. "preraspodjeli radnog vremena" (na nepopularnom "čekanju" ).
- Promet uglavnom bio baziran na povremene charter letove, medicinske letove i letove poslovne avijacije
- Aerodrom stanovnicima TK i regije nije nudio nikakve redovne letove - konekcije prema Europi i svijetu,
- U travnju 2013. godine Međunarodni aerodrom Tuzla je potpisao ugovor s niskotarifnom aviokompanijom Wizz Air
- Otvaranjem avionskih linija s aerodroma Tuzla na bazi potpisanog ugovora stvaraju se pretpostavke za brži razvoj gospodarstva i turizma na TK
- Pokazatelji nakon dolaska Wizz Air-a Broj destinacija : •3 u 2013 godini, (Malmo, Geteborg, Basel) •5 u 2014.godini, (+ Dortmund i Eindhoven) •9 u 2015.godini, (+ Oslo, Stockholm, Frankfurt Han i Memingem)
- Od lipnja 2015.godine otvorena baza pri čemu je broj letova tjedno s 14 porastao na 21.
- Osnovana je kompanija Wizz Air Bosnia sa sjedištem na aerodromu Tuzla.
- U ovoj kompaniji je uposleno 16 novih radnika za potrebe kabinskog osoblja.
- Dodatne usluge koje se pružaju Wizz Airu na aerodromu su: Noćno čišćenje zrakoplova, usluge opskrbe vodom, linijsko održavanje zrakoplova te znatno veće količine avionskog goriva koje se prodaju Wizz Airu

 

Na kraju, ključno pitanje je, 'kako Tuzla može, a Mostar ne može', 'što Tuzla ima, a Mostar nema'? 'Zlobnici' bi rekli - pamet! Ali, to bi rekli 'zlobnici'.