Podrška Asocijacije poduzetnika Hercegovine Aluminiju d.d. Mostar

Uzimajući u obzir važnost trenutka u vezi sa stanjem poslovanja Aluminija d.d. Mostar, Asocijacija poduzetnika ...

... Hercegovine, čija je Aluminij članica, želi se pridružiti svima koji opravdano zahtijevaju od Vlade Federacije BiH, kao najvećega pojedinačnoga dioničara mostarske tvornice aluminija, da krajnje ozbiljno shvati iznimno teško stanje u kojemu se nalazi mostarski Aluminij i da žurno započne rješavati pitanja na koja izravno može utjecati.

Cjelokupnom bosansko-hercegovačkom društvu je to poznato, a najvišoj entitetskoj razini vlasti ponajviše, da bi eventualni prestanak rada Aluminija značio nepovratno uništenje ovoga poduzeća, što bi imalo nesagledive posljedice, kako za uposlenike i njihove obitelji tako i za mnoge druge ljude koji svoju egzistenciju vežu uz kooperaciju ili drugi vid suradnje s Aluminijem Mostar.

Posebno bi pogubnom bila pasivnost nadležnih vlasti ukoliko zbog najavljenog isključenja Aluminij s elektronaponske mreže dođe do pogubnih havarija koje bi ugrozile živote radnika tvornice.

Ujedno želimo podcrtati kako bi gašenje jednog tako važnog gospodarskog sustava kao što je Aluminij dovelo do mnoštva drugih negativnih posljedica u čitavome društvu, s dugoročnim negativnim učinkom, počevši od zdravstvenog, preko mirovinskog sustava pa sve do utjecaja na vanjskotrgovinsku bilancu zemlje i bruto društveni proizvod.

Izražavajući nadu da su kritičnosti ove situacije svjesni svi u našoj zemlji, a posebice oni najodgovorniji, na kraju još jednom apeliramo da se odmah započne rješavati status i budućnost Aluminija d.d. Mostar, ali ovaj put trajno i uz razvojni i samoodrživi koncept upravljanja poduzećem Aluminij.

18.10.2018 u 13:05