FOTO  Otvorena ljetna turistička sezona– Neum 2018

Neum

...otvaranja turističke ljetne sezone „Neum 2018" u kongresnom centru hotela Sunce, održan je i Okrugli stol na temu „Mogućnosti produljenja turističke sezone".
''Veliko mi je zadovoljstvo uputiti iskrene čestitke svim turističkim djelatnicima čijim je predanim radom došlo do ekspanzije u pogledu razvitka ovdašnjeg turizma, ne samo u Neumu nego i ostalim našim destinacijama. Zbog njih je i ova dvodnevna svečanost prava prigoda da još jednom jasno istaknemo - ljudi su ključ uspjeha u turizmu i ugostiteljstvu i to nije, niti ikada smije biti, tek samo floskula'', kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije otvarajući ljetnu turističku sezonu ''Neum 2018.'', te istaknuvši kako potencijal koji objektivno imamo u resursno-atrakcijskoj osnovi i turističkoj suprastrukturi, a napose u ljudima, zasigurno traži još veću ozbiljnost i odgovornost u ponašanju i radu svih odgovornih i na svim razinama.

''Kada je riječ o Vladi HNŽ i resornom županijskom ministarstvu, s ponosom mogu kazati kako smo mi bez zadrške pokušali biti pouzdan partner našem turističko-ugostiteljskom sektoru i nastojimo nizom aktivnosti dati snažan poticaj razvitku turizma kao strateške grane gospodarstva u HNŽ. U prošloj smo godinu po prvi put osigurali, a ove godine i udvostručili, sredstva poticaja za jačanje turističkih kapaciteta, ali i potpore Međunarodnoj zračnoj luci čime smo osigurali bolju prometnu povezanost, ali i dostupnost i porast turističke potražnje u hercegovačko-neretvanskim destinacijama.

„No, nije bitno samo vući dobre poteze i ulagati sredstva. Budući da se potražnja mijenja u smislu zahtjevnosti, a putovi do zadovoljnog turista danas su potpuno drugačiji nego možda samo prije desetak godina, u turizmu je iznimno bitno te poteze dobro iskomunicirati kako unutar turističko-ugostiteljske struke tako i prema potencijalnim gostima. Pri tomu je jasno kako je okvir u kojemu se stvara turistički proizvod upravo turistička destinacija. Stoga i u ovoj svečanoj prigodi želim naglasiti kako zajednički trebamo raditi na stvaranju destinacijskih menadžment organizacija koje će u destinaciji koordinirati sve one turističke funkcije koje ne mogu obavljati pojedinačni nositelji ponude ili one koje zajednički imaju veće izglede za ostvarivanje ciljeva, dodao je Herceg.

Načelnik općine Neum, dr. Živko Matuško pozdravio je nazočne kazavši „Turizam je glavna gospodarska grana i pokretač razvoja općine Neum. To je sektor koji objedinjava mnoge ljudske aktivnosti koje treba poticati da putem poduzetništva poboljšaju sadašnji nivo razvijenosti Općine i odraze se kroz povećanje zaposlenosti i prihoda."
O razvoju i valorizaciji turizma na temelju prirodnih resursa i o ukupnom razvoju turizma u BiH govorila je doc.dr.sc. Mirjana Milićević, pročelnica Turizma i zaštite okoliša sa Sveučilišta u Mostaru „S obzirom na sveukupno okruženje, prirodne resurse i klimu, tradiciju i povijest Neum ima sve predispozicije za perspektivan razvoj općine kao turističke destinacije. Glavnina turističkih posjeta u BiH koncentrirana je na nekoliko turističkih destinacija, koje su podložne jakom pritisku, čime se povećava rizik od gubitka okolišnog identiteta. Sektor turizma u Bosni i Hercegovini potrebno je pozicionirati na način kojim se može nositi sa konkurencijom država iz regije slične kulturne, povijesne i prirodne baštinu."
Prof. dr.sc. Nenad Brkić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, stručnjak za brendiranje turističke destinacije istaknuo je kratku turističku sezonu kao problem i konkretno u Neumu ograničenost samo na kupališni turizam bez razvijenih ostalih vidova turizma kao što je ruralni i eko turizam koji ima potencijala u neumskom zaleđu.

O važnosti razvoja ruralnog turizma govorila je članica saborskog Odbora za turizam iz Republike Hrvatske mr.sc. Dijana Katica, dok je o poziciji Neuma u regionalnom planiranju u okviru jadransko-jonske regije govorila je mr.sc. Marijana Galić.
Direktorica regionalne agencije REDAH gđa. Mirna Jelčić i projekt menadžer dubrovačke razvojne agencije DUNEA gosp. Bruno Bebić predstavili su regionalne projekte u okviru kojih se nalazi neumsko područje i dali preporuke za uključivanje u dalji projektni razvoj.
S pozicije domaćina i osobe koja je najviše involvirana u procese razvoja ugostiteljstva i hotelijerstva u Neumu sugovornici su bili Luka Prkačin i Ivan Lakić direktori hotela „Sunce" i „Zenit".