Ostvaraju se crne prognoze: Destilerije otkupljuju smilje po 0,50 KM

smilje, hercegovačko smilje, smilje, hercegovačko smilje, ubrano smilje, smilje, hercegovačko smilje, ubrano smilje, smilje, hercegovačko smilje, smilje, hercegovačko smilje, smilje, hercegovačko smilje
Crne najave kako će ovogodišnja cijena biti tek 0,5 KM počinju se ostvarivati. Naime, kako je za Ero.tel potvrdilo nekoliko sugovornika, oni će ove godine vršiti otkup određenih količina upravo po toj cijeni.

-Bilo je najava kako će određena poduzeća otkupljivati smilje po cijeni od 2 marke, ali mislim da je to utopija zbog aktualnih cijena eteričnog ulja. Neki vlasnici destilerija čak neće brati smilje sa svojih nasada jer im se više isplati otkupiti zelenu masu po cijeni od 0,50 maraka. Nažalost, to je realnost ove godine - rekli su nam naši sugovornici.

Cijena eteričnog ulja od smilja je čak četiri puta manja od one od prije tri godine. Sve to je rezultat masovnog podizanja plantaža ove biljke, a mnoge od njih će ove godine ostati neobrane.

-Ako se ulje od smilja prije tri godine prodavalo po cijeni od 1800 eura po litri ili kilogramu, a danas trebate biti sretni ako dobijete 500 eura, onda je jasno o kakvom se padu radi. Sami smo krivi za ovakav razvoj situacije jer smo pokušali prestići jedni druge, a na kraju smo svi ostali u problemima. Trebat će još godina kako bi se tržište oporavilo od hiperprodukcije koja se dogodila - zaključili su naši sugovornici.

Na kraju će u ovome poslu ostati samo oni koji su na početku priče o smilju u Hercegovini dobili višegodišnje ugovore za proizvodnju ovoga eteričnog ulja. A njih je malo. Veći broj plantaža je ostao napušten, a propast ove priče je za mnoge bio znak za odlazak u Njemačku i druge europske zemlje kako bi si osigurali normalan život. I to je najveća posljedica propale smiljomanije u Hercegovini.

AU: M.K./Ero.tel