Obećavajući susret čelnika Aluminija s prvim ljudima Vlade FBiH, EPBiH, EPHZHB i UniCredit banke

Aluminij Mostar, nermin nikišić

...o aktivnostima koje treba poduzeti kako bi bilo osigurano uspješno poslovanje Aluminija i otvoren put rješavanju obveza mostarske tvornice prema povjeriteljima, u prvomu redu prema JP Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar. 

- Tijekom razgovora, dana je potpora novomu rukovodstvu Aluminija koje je već poduzelo brojne mjere na tragu racionalizacije poslovanja. Jasno, ishodi tih mjera ne mogu biti odmah i u punini vidljivi, ali su prvi potezi ohrabrujući. Najveći dio današnjega razgovora bio je posvećen izmirenju dugova za isporučenu električnu energiju, a prema riječima članova Uprave Aluminija, postojeća cijena struje uvelike opterećuje poslovanje tvornice. Utvrđeno je kako Aluminij mora otpočeti s plaćanjem računa Elektroprivredi HZHB, što bi bilo dobrom porukom i ostalim povjeriteljima, u smislu ozbiljnosti Aluminija u rješavanju nagomilanih problema - stoji, između ostaloga, u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Priopćeno je i to kako je EPBiH ponudila, a Aluminij prihvatio, da mu njezini stručnjaci pomognu savjetima o nabavama električne energije na međunarodnim burzama, u trenutcima kada je njezina cijena najpovoljnija, a prvi sastanak na tu temu planiran je već za ponedjeljak. Dogovoreno je i da Nadzorno vijeće i Uprava Aluminija angažiraju vanjske savjetnike i, u suradnji s njima, načine plan reprogramiranja dugovanja te, dugoročno, plan restrukturiranja kapitala.

- Vlada FBiH će, kao 44-postotni vlasnik Aluminija, podržati sve dobre projekte koji mu obećavaju bolju budućnost. Predsjednik Nikšić je istaknuo kako urušavanje Aluminija ne odgovara niti državi niti njegovim djelatnicima niti povjeriteljima. To je razlogom što rješenje treba tražiti jedino putom suradnje svih zainteresiranih strana - naglašeno je u priopćenju iz Vlade.

Inače, Aluminij su na sastanku predstavljali direktor Društva Nikica Ljubić, izvršni direktor za ekonomsko-financijske, računovodstvene i komercijalne poslove Tomislav Lovrić, izvršni direktor za pravne, kadrovske i zajedničke poslove Amar Hadžiomerović i predsjednik Nadzornoga vijeća Društva Mehmed Jahić.

Aluminij