O.O. HRS Tomislavgrad: Kome je uopće potreban projekt TE Kongora?

hrs

Spominje se brojka od više od 1700 radnih mjesta, gospodarski rast itd. I vlast i oporba u Tomislavgradu pokušavaju pridobiti zasluge za „projekt", pa je zato potrebno neke stvari istjerati na čistac.
Najprije valja istaći prije nekoliko dana objavljenu studiju koju su proveli WWF - World Wide Fund For Nature, CAN - Europska mreža za klimatsku akciju i HEAL - Savez za zdravlje i okoliš. Prema toj studiji samo u EU od posljedica zagađenja spaljivanjem ugljena umre 23000 ljudi. Kao najvažniji izazivač bolesti i uzrok smrti izdvajaju se sitne čestice koje potječu iz elektrana na ugalj, poput ove kakva se želi izgraditi u Kongori. Opasne materije u vidu sitnih čestica dospijevaju u krvotok i štete srcu i plućima. Prema studiji, samo to uzrokuje 19.000 smrtnih slučajeva godišnje. Osim toga, štetni su i dušikov dioksid (3.800 smrtnih slučajeva) i ozon (200). Studija je dokazala kako su daleko veći troškovi sanacije okoliša i zdravstva, nego gospodarski pozitivni učinak jedne termo elektrane.

Zašto se unatoč ovoj, kao i brojnim drugim sličnim studijama i dalje inzistira na ovom projektu? Zlonamjernici će pomisliti kako se izradom kojekakvih studija izvodljivosti netransparentno troše namjenski novci EPHZHB, odnosno da se kolokvijalno i zlonamjerno rečeno „pere novac". No, „naši" iz općinske i županijske vlasti nikada ne bi radili tako nešto, jer sve su to redom nacionalno osviješteni domoljubi, suvremeni mučenici, koji gaje interes naroda, nauštrb osobnog.

Ono što bi moglo zbuniti i one zlonamjernike i dobronamjernike jeste dvoznačnost u izjavama za medije. Načelnik općine Tomislavgrad jednog dana govori kako je on „kao čovjek iz Mandina Sela, protiv ovog projekta, ali kao načelnik - ne znam". To što je „protiv" i što „ ne zna" ga nije spriječilo, dati suglasnost za sve do sada uzalud utrošene pare na raznorazne studije. Jednaku izgubljenost u vremenu i prostoru pokazuje i tobožnja oporba i bivša županijska vlast, koja je u OV podržala studije. Oni su kao protiv projekta, jer ga gura aktualna vlast, ali su načelno za projekt TE Kongora jer su i njima draga namjenska sredstva, pa bi i oni rado privoljeli narod da pristane da ga se truje, naravno, za njihovo dobro. Vlast i tobožnja oporba u Tomislavgradu, iz straha od reakcije javnosti, ne smiju otvoreno i nedvosmisleno reći kako podržavaju projekt TE Kongora.

Kako ne bi dosađivali javnosti previše raznim priopćenjima, ovim putem ih sve pozivamo na javno sučeljavanje po ovoj temi. Predlažemo da se to dogodi na radiju Tomislavgrad. Tako će i oni napokon otvoreno progovoriti na ovu temu, a narod će znati tko zastupa koje stavove. HRS je kategorički protiv projekta TE Kongora, to smo argumentirali u svojim prijašnjim analizama, te ćemo učinit će sve u našoj moći kako do njega ne bi došlo. Mi se zalažemo i zalagat ćemo se za projekte od kojih bi u Tomislavgrad uistinu dugoročno prosperirao, i to na temeljima suvremenih i ekološki prihvatljivih projekata.

O.O. HRS Tomislavgrad