Njemačke investicije u Hercegovini: Vjetroelektrana i organska poljoprivreda

vjetroelektrane, direktor MiD-a, Kristijan Cvjetović, Tvornica »Motori i dizalice, 3. maj, Omegainvest, Slovenija, Janez Pretnar, vjetroelektrana, mesihovina, Simens, tvrtka Siemens , korupcija, pranje novca, VE Ivovik, Vlada HBŽ, Ministarstvo gospodarstva HBŽ, gradnja vjetroparka, vjetropark, Tomislavgrad, vjetroelektrane, vjetroelektrana, vjetropark, Gornji Brišnik, Tomislavgrad, mesihovina, gradnja vjetroparka, Podveležje, početak, početak izgradnje, vjetroelektrane, Široka draga, Livno, vjetroelektrane, vjetropark, vjetroelektrana, vjetropotencijali, eksploatacija vjetra, investicije, Njemačka, vjetroelektrana

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH Gordan Milinić i predstavnik Agencije za regiju Hercegovine Amir Kazić posjetili su sjedište kompanije Centra za obnovljive izvore energije Impro-Impex u Mostaru i lokacije na kojima se u partnerstvu s investitorom iz Njemačke implementiraju projekti vjetroelektrane Grebak (u blizini Nevesinja) i organske poljoprivredne proizvodnje (Gabela kod Čapljine).

Izvršni direktor vjetroelektrane Grebak Miralem Čampara i stručni suradnik Centra za obnovljive izvore energije Impro-Impex Ramiz Zaimović prezentirali su dosadašnje faze u realizaciji spomenutih projekata.

Istraživanje potencijala vjetra na lokaciji Grebak započelo je prije deset godina, nakon što su FIPA i Impro Impex – Centar za obnovljive izvore energije iz Mostara prezentirali rukovodstvu Općine Nevesinje potencijale i benefite proizvodnje vjetroenergije na lokacijama Grebka i Morina, a tadašnji načelnik Nevesinja Brano Miković odobrio postavljanje mjernih stubova.

Vlada Republike Srpske je u travnju ove godine s firmom VE Grebak d.o.o. potpisala Ugovor o koncesiji za izgradnju vjetroelektrane Grebak snage od oko 50 MW i investicijske vrijednosti od cca. 130 milijuna maraka (oko 65 milijuna eura).

Planirano je instaliranje do 15 vjetroturbina sa godišnjom proizvodnjom od oko 130 GWh električne energije. Mogući početak izgradnje planiran je za kraj 2020. (zašto je potrebna puna podrška projektu od strane nadležnih institucija), a očekivani završetak za kraj 2021 godine. Puštanje u pogon, probni rad i garantna ispitivanja predviđena su do sredine 2022 godine, priopćeno je iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Prema odluci vlade Republike Srpske naknada za koncesiju iznosi 0,0055 KM/kWh proizvedene električne energije, a Općini Nevesinje bi mogao godišnje pripadati iznos i do 800.000 maraka koncesione naknade.

Proglašavanje vjetroelektrane projektom od javnog interesa trebalo bi ubrzati rješavanje imovinsko pravnih odnosa za potrebe projekta, navode iz FIPA-e.

Kako su istakli, u projektu poljoprivredne proizvodnje, koji se realizira na području Gabele kod Čapljine fascinirajuće je čuti i vidjeti kako se 140 ha hercegovačke goleti pretvara u plodnu podlogu za sadnju organskog bilja i drugih mediteranskih kultura, kao što su masline, šipak, smokve i drugo, uz poštivanje najstrožih standarda za organskom proizvodnjom kvaliteta DEMETER.

U ovaj zahtjevni projekt do sada je uloženo oko pet milijuna eura, a planirana ukupna investicija je osam milijuna eura.

Direktor Milinić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog ekoloških projekata koji će doprinijeti proizvodnji čiste energije i organskih poljoprivrednih proizvoda te obećao svaku vrstu podrške i pomoći u njihovoj implementaciji.

Zbog značaja investicionih zahvata za lokalne zajednice, regiju i šire, FIPA će u suradnji s investitorom posvetiti punu pažnju u otklanjanju eventualnih administrativnih prepreka u realizaciji ovih projekata, stoji u priopćenju.