Njemačka tvornica gradi se u ZHŽ ako pronađe prave radnike

tvornica

Zapadnohercegovačke županije u najvećoj mjeri ovisi o radnoj snazi, piše Večernji list BiH.

Širenje proizvodnje

Navedena tvrtka razmatra nekoliko lokacija na području BiH, a pogon koji bi u početku zapošljavao najmanje 200, a u konačnici gotovo 700 osoba planiraju otvoriti kroz nešto više od godinu dana. Radi se o tvrtki čije je sjedište u Rengsdorfu (Njemačka) i Beču (Austrija), a koja je međunarodni vodeći opskrbljivač naprednim medicinskim i higijenskim proizvodima najviše kvalitete s više od 5000 zaposlenika u cijelom svijetu i 160 godina iskustva u proizvodnji.

Tvrtka L&R zbog sve veće potražnje na tržištu ima potrebu proširiti svoje proizvodne pogone te su prepoznali Zapadnohercegovačku županiju kao jednu od mogućih lokacija za svoja ulaganja. Iako Zapadnohercegovačka županija nudi zanimljive poslovne zone, blizinu autoceste i luke Ploče, kao i graničnog prijelaza Bijača, prvi korak, kao i preduvjet za realizaciju ovog ulaganja, jest analiza tržišta radne snage, odnosno postojanje odgovarajuće radne snage.

Kako bi se krenulo u analizu tržišta rada Vlada Zapadnohercegovačke županije, preko svog Ureda za europske integracije, u suradnji s općinama Ljubuški, Grude i Posušje, Gradom Širokim Brijegom i tvrtkom L&R, organizira prezentaciju na koju pozivaju sve osobe iz Zapadnohercegovačke županije kao i iz okruženja (HN županija, Republika Hrvatska..), koje su zainteresirane za eventualni rad u navedenoj tvrtki (prvenstveno žene do 40 godina starosti).

Na prezentaciji tvrtke prisutnima će biti predstavljena sama tvrtka, njezina povijest te uvjeti za probni rad i obuku. Prezentacija, kao i izravan razgovor s predstavnicima tvrtke Lohmann & Rauscher održat će se u četvrtak 8. studenog 2018. godine u 18 sati na Agroturizmu Marića Gaj u Grudama (kod motela Kiwi).

Nakon prezentacije planirano je druženje svih zainteresiranih s predstavnicima ove tvrtke kako bi potencijalni radnici dobili dodatne odgovore na pitanja. Svi zainteresirani za rad u ovoj njemačkoj tvrtki s dugom tradicijom na spomenutoj prezentaciji moći će popuniti formular ove tvrtke te će njezin stručni tim na osnovi informacija iz tih formulara izabrati 40 radnika kojima će se pružiti mogućnost probnog rada.

Za taj probni rad djelatnicima će biti uredno isplaćena plaća, uplaćeni svi doprinosi te ostali troškovi koji nastanu u tom razdoblju. Probni rad trajao bi tri mjeseca, eventualno po potrebi dodatna tri.

Naglasak na radnicima

Ako se radnici koji odu na probni rad pokažu kvalitetnom radnom snagom, početkom 2020. u jednoj od triju općina ZHŽ-a ili gradu Širokom Brijegu će s radom krenuti veliki pogon koji će osigurati egzistenciju stotinama obitelji.

Navedenoj prezentaciji sredinom listopada prethodio je sastanak predstavnika tvrtke L&R, predsjednika Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenka Ćosića te ravnatelja Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije. Sastanak koji je održan u Širokom Brijegu je dogovoren nakon poziva Zapadnohercegovačke županije tvrtki L&R da posjeti županiju i predstavi svoje potrebe i planove te da se detaljnije upozna s uvjetima i mogućnostima realizacije svoje investicije na području ove županije.

Iz tvrtke L&R još jednom su ponovili kako je u cijelom ovom projektu naglasak na kvalitetnoj radnoj snazi te su pozvali sve zainteresirane da dođu na ovu prezentaciju u Grudama te postanu dio njihova tima koji diljem svijeta broji više od 5000 zaposlenih te ima tradiciju proizvodnje dugu 160 godina.