Nitko ne želi čuti ovakve crne prognoze, u idućih pet godina ne piše nam se dobro

odjeća, razgovor za posao, zaposlenje, tržište rada, sss sprema, fakultetska diploma, zapošljavanje, priliku za zapošljavanje, posao, najplaćeniji posao, posao u inozemstvu, zapošljavanje, Zavoda za zapošljavanje, zavod za zapošljavanje, priliku za zapošljavanje, zapošljavanje preko veze
Globalni izgledi za zapošljavanje pogoršat će se u idućih pet godina, procjenjuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u najnovijem izvješću o trendovima zapošljavanja u svijetu u 2015, piše Novi list.

U zemljama za koje su dostupni podaci, kako navodi MOR, najbogatijih 10 posto prosječno zaradi 30 do 40 posto ukupnog prihoda, dok najsiromašnijih 10 posto zaradi oko dva posto ukupnog prihoda.

Osam milijuna osoba bez posla u idućih pet godina

U prošloj godini u svijetu je bilo više od 201 milijun nezaposlenih osoba. MOR očekuje da će se globalna stopa nezaposlenosti povećati i u tekućoj godini pa će broj nezaposlenih porasti za tri milijuna, a u iduće četiri godine na tržištu se može očekivati još osam milijuna osoba bez posla.

Da bi se uopće pokrila pukotina nastala na tržištu rada tijekom krize, u idućih pet godina trebalo bi otvoriti 280 milijuna novih radnih mjesta, prognozira MOR, navodeći kako je ukupno od početka krize do danas nestao 61 milijun radnih mjesta.

Mladi najugroženiji

Mladi, posebice mlade žene, i dalje su izrazito pogođeni problemom nezaposlenosti. U svijetu je lani posao tražilo oko 74 milijuna mladih ljudi u dobi od 15 do 24 godine. Stopa nezaposlenosti mladih pritom je gotovo tri puta viša od stope nezaposlenosti starijih od 24 godine života.

Visoka nezaposlenost mladih, ističe MOR, zajednička je svim regijama, a zemlje koje se suočavaju s visokom ili brzorastućom nezaposlenošću mladih posebno su podložne izražavanju socijalnog nezadovoljstva.