Mostarci bez toplana – najskuplje će platiti rekordne minuse!

Mostar, grijanje, centralno grijanje
...u posljednjih pola stoljeća, rezultirala je i povećanom potrošnjom električne energije. Ovo se posebno odnosi na korisnike Javnog poduzeća Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB)
Elektroprivreda HZ HB: Pojačana potrošnja struje ali ipak daleko od veljače 2012.

Kako je potvrdila glasnogovornica JP Elektroprivreda HZ HB, Marija Buntić, potrošnja električne energije povećana je za više od 10 posto u odnosu na isti period 2016. godine. "Međutim, to još uvijek nisu tolika povećanja kakva pamtimo iz veljače 2012. godine kada je BiH zadesilo snježno nevrijeme. Naime, iako je sada potrošnja povećana za oko 10 posto, to je još uvijek za 9 posto manje nego u veljači 2012. godine", kazala je Buntić.

Ona je naglasila da isporuka električne energije od strane JP Elektroprivreda HZ HB prema svojim korisnicima neće doći u pitanje zbog osiguranih, dovoljnih količina električne energije. "Izuzev 6. i 7. siječnja kada smo zbog vremenskih neprilika imali poteškoća u napajanju električne energije na području Ivanjice i Ravnog, većih poteškoća nismo imali. No, grupe za pomoć na terenu su pojačane kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjila bilo kakva čekanja korisnika u slučaju kvarova", istaknula je glasnogovornica JP Elektroprivreda HZ HB.
U Bosni samo blago povećanje

Očekivano pojačana potrošnja bilježi i Elektroprivreda Republike Srpske kao i Elektroprivreda BiH. No, dok živa u termometru nerijetko pokazuje rekordne minuse, kada je riječ o potrošnji električne energije ovdje se još uvijek ne može govoriti o rekordima.

"Bilježimo blago povećanje potrošnje, ali to je još uvijek neznatno da bi uopće utjecalo na sustav", za Dnevni list također su kratko komentirali iz Elektrodistribucije Sarajevo, JP Elektroprivrede BiH.

S obzirom da većina gradova uu Bosni posjeduje sustave toplana i gradskog centralnog grijanja, očekivano je da najnoviji ‘minusi' nisu značajnije opteretili elektro mreže.

Mostar jedini grad u BiH bez toplane

Ipak, stanje je znatno drukčije na području Mostara, gdje Mostarci mogu očekivati znatno uvećane račune za siječanj jer upravo tu je očekivano i najveća potrošnja električne energije. Brojna kućanstva već sada ocjenjuju kako će ih ovaj ledeni val dodatno koštati i više od 150 KM skupljih računa za električnu energiju nego što je to uobičajeno. Kada se tomu zbroji i povećanje cijene električne energije od 1,45 po kWh za korisnike u kućanstvima, mnogi će se ‘smrznuti' na pogled računa za struju.radijatori

Naime, Mostar je jedini grad u BiH, kao i Široki Brijeg koji je tek odnedavno sa statusom Grada, bez sustava centralnog grijanja.

U tom gradu ne postoji sustav toplana već oko 15-ak godina i jedini je grad u BiH bez centralnog grijanja jer su svih 14. prijeratnih toplana, podijeljenih u dva javna poduzeća na tzv. istočnoj i zapadnoj strani grada, završile u stečaju. Neki pokušaji obnove su bilježeni 1998. i 1999. kada su u Zagrebačkoj ulici i Ulici Stjepana Radića obnovljenje dvije toplane.

Na žalost, iste su grijale samo jednu sezonu jer su samo rijetki Mostarci grijanje i plaćali. Problem toplana u Mostaru je jedan od gorućih u ovom gradu koji se aktualizira samo u zimskom periodu, a sam Grad, kako se čini, u dogledno vrijeme ne planira se značajnije istim pozabaviti.

Dnevni list