Mala Pleternica budućnost u zlatnoj požeškoj dolini

pleternica, poduzetništvo , gospodarstvo
Mala Pleternica u Požeško-slavonskoj županiji - bilježi rekordan rast zaposlenosti. U godinu dana otvoreno je 300 radnih mjesta. Poduzetnički inkubator potpuno je ispunjen, i to većinom mladim poduzetnicima koji budućnost vide upravo u zlatnoj požeškoj dolini, javlja HRT.

Prema podacima državnog Zavoda za statistiku, taj gradić bilježi najveći rast broja zaposlenih - čak 64% u odnosu na prošlu godinu. U Pleternici su uspješni u povlačenju novca iz fondova EU-a. Ondje je trenutačno otvoreno pet gradilišta. Investicije su to vrijedne 60 milijuna kuna.

Tajna je, kaže gradonačelnica Antonija Jozić, u ljudima. Grad ima samo šest zaposlenih te dvoje dužnosnika - nju i njenog zamjenika. Grad se, kaže, odrekao mnogih nameta u korist poduzetnika. Jozić očekuje da će Gradsko vijeće prihvatiti i novih 16 mjera koje bi pružile novi zamah gospodarstvu.

- Jedan poduzetnik koji želi ulagati u prerađivačku industriju i koji ima namjeru zaposliti 20 djelatnika, odmah će na te indikatore dobiti umanjenje cijene zemljišta u Industrijskoj zoni za 70 posto. Dakle, on će zemljište u zoni platiti 6 kuna po kvadratnom metru. Za svako novo radno mjesto dobiva 1 posto umanjenje cijene, a ako za tih 20 djelatnika ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, za potpore kod zapošljavanja tih djelatnika dobit će dodatno od Grada Pleternice za svako radno mjesto 6 tisuća kuna ako je taj radnik s područja Pleternice. Oslobađamo ga u potpunosti plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju hale. Za halu, primjerice, veličine 1000 kvadratnih metara ta potpora iznosi oko 73 tisuće kuna. Oslobađamo ga kroz pet godina plaćanja komunalne naknade - u prvoj godini 100 posto, u sljedećoj 80 posto, i tako sve do šeste godine. Tu će uštedjeti oko 18 tisuća kuna, a dobit će i potporu za nabavu strojeva, najveće vrijednosti 20 tisuća kuna, priključak na elektroenergetski sustav snage 20 kW i priključak na vodoopskrbni sustav i sustav odvodnje otpadnih voda, to je vrijednost oko 45 tisuća kuna. Uz to, može se javiti za certificiranje svojih poslovnih procesa, za izlaganje na sajmovima, stručno osposobljavanje i za kamate. Za sve poduzetnike koji budu ostvarili kredit putem malih ESIF zajmova preko HAMAG BICRO, Grad Pleternica će u cijelosti plaćati kamatu. Kada to sve zbrojimo, dolazimo do potpore po jednom poduzetniku od oko 380 do 400 tisuća kuna, ovisno o tome koliko će imati novozaposlenih i kolika će biti njegova ulaganja na području naše zone - pojasnila je Jozić nedavno za portal Požega.eu.

Pleternica je grad u Požeško-slavonskoj županiji. Prema popisu stanovništva iz 2011. ima nešto više od 11 tisuća stanovnika.