Livnjak Goran Perković uz pomoć 'Linnovate-a' ostvario svoj poduzetnički san

goran perković, Livno, posao

Kako je trend iseljavanja iz Livna sve više uzeo maha, neki su u tom uvidjeli i dobru poslovnu priliku jer se iz lošeg uvijek treba izvući nešto dobro i pozitivno.

Goran Perković je Livnjak koji je pored stalnog zanimanja u mehaničarskoj radnji svoga oca pokrenuo i vlastiti biznis koji se temelji na održavanju kuća i okućnica te poslovnih prostora i zgrada ljudima koji žive u inozemstvu, a nemaju nekoga tko bi taj posao mogao obavljati umjesto njih, ali i onima koji su zatrpani svakodnenim poslovnim obavezama te nemaju vremena koje bi izdvojili za uređenje doma i vrtova.

Goran je došao na ideju o vlastitom biznisu kada su se livnjaci počeli naglo iseljavati, a iza sebe su ostavljali domove o kojima se nije imao tko brinuti. Izradio je letke i podijelo u sudsjedstvu. Već nekoliko dana nakon toga uslijedili su pozivi i Goran je polako krenuo s radom. Sam je vodio brigu o nekoliko kuća, a ubrzo nakon toga okupio je manji tim s kojim je radio na održavanju okućnica što uključuje košenje trave, sadnju cvijeća i štošta drugo. Nakon nekog vremena počeli su održavati kuće iznutra, a ponajviše kada bi vlasnici istih dolazili iz inozemstva.

Posao je dobro išao, no nedostajali su mnogi pravni, marketinški i dizajnerski detalji. Cijela priča dosegla je ozbiljniju razinu 2018. godine kada je Goran bio polaznik startup akademije Tehnološkog parka ''Linnovate'' koji se nalazi u Livnu.

„U tom programu našao sam se sasvim slučajno. Imao sam ideju i donekle uhodan posao, ali nisam znao kako bih sve to razradio pa sam saznao da se svatko tko ima bilo kakvu ideju može prijaviti u Tehnološki park ''Linnovate'' gdje istu tu ideju razrađujete uz pomoć stručnog tima koji je uvijek na usluzi“ naglasio je za hercegovinu.info Goran Perković.

Na akademiji je imao predavanja, vježbe, radionice te druženja s ostalim kolegama koji su se također prijavili kako bi razradili svoju poslovnu ideju, a s njima je i danas u kontaktu. Nakon što je razradio svoj poslovni plan s timom stručnjaka otišao je s njim pred komisiju i ostvario najveći broj bodova na natječaju. Reakcije su bile iznenađujuće dobre pa je Goran dobio još veći poticaj i volju da nastavi sa svojim planom. On je prvi polaznik akademije Tehnološkog parka koji je dobio bezkamatna povratna sredstva.

„Bilo je vrlo zanimljivo biti dio Tehnološkog parka mada ja nisam mogao ići na sva predavanja i seminare zbog regularnog posla kojim se bavim, ali trudio sam se dolaziti što više. Ponekad mi je radno vrijeme bilo od osam sati ujutro do kasnih sati navečer. Išao sam s jednog posla na drugi. Treba biti uporan i raditi, a kasnije se sve posloži. Svaki početak je težak, ali uz dobru volju i želju sve se može. Najviše dugujem svojoj supruzi koja mi je najveća potpora. Uvijek je imala razumijevanja kada bih dolazio kasno kući s posla i svaka joj čast za to... Imao sam veliku potporu i od roditelja, mislim da bez toga uopće ne bih uspio. Zaposlen sam kod oca i njegovog prijatelja pa sam mogao otići na drugi posao kad god je to bilo potrebno “ dodao je Goran.

Danas Goran sa svojim timom redovno održava 20-ak kuća u okolici Livna, zelene površine Eco sela Grabovica, a nedavno je potpisao i ugovor s gradom Livno jer je dobio najtječaj za upravitelja zgrada. Svaki dan ima novih upita i ponuda, a Goran naglašava kako mu je najdraže kada ga netko preporuči jer to znači da dobro obavlja svoj posao. Firma je registrirana pod nazivom SAPOT d.o.o, a za ideju o nazivu firme zaslužna je Goranova žena. Sapot je izvor koji se nalazi u Goranovom rodnom selu ''Glavice'' kod Livna.

Tehnološki park ''Linnovate'' je jedan od najboljih projekata koji se desio u zadnje vrijeme u Livnu. Tko god ima neku poslovnu ideju može se prijaviti, a pomoć i stručno mišljenje će zasigurno dobiti. Funkcionira na razini županija pa se mogu prijaviti i oni koji ne žive u Livnu. Svi u parku rade volonterski, a financiraju se od donacija. Prvi donator i jedan od osnivača Tehnološkog parka je Mate Rimac, a njegov otac je donirao kuću na ''Zgonima'' kod Livna za korištenje u te svrhe u kojoj se nalaze uredi, sale za sastanke i prostorije za druženje. Uz Rimca, osnivači parka su Marin Jozić i njegova supruga Bernarda koja je ujedno i direktorica.

Gorana Perkovića možete kontaktirati putem e-mail adrese: [email protected]

Martina Perković / Hercegovina.info