Lasić: Izvoz BIH povećan za 35,5 posto, a FBIH za 49,5 posto

Lasić je dodao kako je u istom razdoblju porastao i uvoz BiH koji je iznosio 2,057 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno veći je za 24, 2 posto u odnosu na prva dva mjeseca protekle godine.

"Deficit je u prva dva mjeseca ove godine iznosio 801 milijun maraka, a pokrivenost uvoza izvozom narasla je na 61, 3 posto, što je zadovoljavajuće s obzirom na razvijenost BiH", ocijenio je Lasić.

Istaknuo je kako je BiH u prva dva mjeseca najviše trgovala sa zemljama Europske unije i zemljama članicama CEFTA-e, te da je izvoz u te zemlje iznosio 82, 2 posto od ukupnog izvoza BiH za prva dva mjeseca ove godine

Također, BiH s tim zemljama ima najbolju pokrivenost uvoza izvozom,odnosno pokrivenost uvoza s izvozom sa zemljama Europske unije iznosi 75 posto,a sa članicama CEFTA-e 83, 6 posto, dodao je Lasić.

Najveći vanjskotrgovinski partner BiH u spomenutom razdoblju bila je Njemačka, a slijede je Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija itd.

Što se tiče Federacije BiH, predsjednik Gospodarske komore FBiH kazao je kako je taj entitet u siječnju ostvario izvoz u vrijednosti od 429 milijuna maraka, što je za 49, 5 posto više nego u istom mjesecu 2010. godine. Također je porastao uvoz, koji je u siječnju ove godine iznosio 624 milijuna maraka, odnosno veći je 30, 5 posto u odnosu na isti mjesec protekle godine..

Deficit FBiH u siječnju ove godine iznosio je 195 milijuna KM, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je čak 68, 7 posto, istaknuo je Lasić.

On je na konferenciji za novinare iznio zanimljivo zapažanje o ukupnom deficitu BiH koji je ostvaren u proteklih 10 godina, a iznosio je 69, 5 milijardi maraka.

"S tim se deficitom moglo izgraditi deset autocesta kroz BiH", ustvrdio je Lasić, te dodao kako se preko 30 posto spomenutog deficita odnosio na uvoz hrane i piće za što BiH ima svoje resurse.

(Fena)