Kosovo uvelo carine od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije

carina

Odluka je, kako se navodi, donesena u cilju ojačavanja domaće proizvodnje, državnosti i ekonomije, javlja N1.

Ministar trgovine Kosova Endrit Shala predložio je ove mjere koje su usvojene, a ministar se oglasio na Facebooku kazavši da se proizvodi s Kosova jako loše plasiraju na tržištu Srbije. Informaciju je također na Facebooku potvrdio i ministar ekonomskog razvoja Kosova, Valldrin Lluka.

Nedugo zatim, oglasio se i Ramuš Haradinaj, premijer Kosova.

"Vlada Kosova na današnjem sastanku donijela je odluku o uspostavljanju 100% mjera za uvezene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, isključujući međunarodne brendove koji se nalaze na listi. Također, državna vlada obvezuje ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da spriječe i uvoz i potencijalni pristup tržištu svih proizvoda koji se ne spominju i suprotni su službenoj i ustavnoj etiketi Republike Kosovo. Odluka stupa na snagu odmah - relevantne institucije su obvezne da ih instaliraju odmah", naveo je Haradinaj na Facebooku.

Podsjetimo, vlada Kosova je prije dva tjedna uvela porez od 10 posto na određene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji se prodaju na Kosovu, uglavnom na mliječne proizvode i građevinski materijal.