Konferencija u Mostaru okupila više od 400 gospodarstvenika iz regije

Mostar, konferencija
tvrtke Sfera d.o.o. Mostar, koja je okupila više od 400 gospodarstvenika i poduzetnika iz regije, svečano je otvorena jučer u Intera tehnološkom parku u Mostaru.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade HNŽ, Nevenko Herceg, koji je u svom govoru istaknuo kako je Vlada napravila jedan značajan iskorak na planu energetske učinkovitosti realiziranjem projekata utopljavanja javnih zgrada u oblasti školstva i zdravstva.

„Podsjetit ću kako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u protekle dvije godine napravila značajan iskorak upravo na planu poboljšanja energetske učinkovitosti javnih objekata u području školstva i zdravstva. Kroz sudjelovanje u projektu Energetske učinkovitosti u F BiH obnovili smo šest školskih objekata i jedan dom zdravlja, a ove godine u tijeku je obnova još četiri", kazao je Herceg.

Otvarajući Konferenciju, predsjednik Herceg uputio je čestitku organizatorima koji su omogućili prezentiranje najnovijih znanstvenih i tehnoloških dostignuća iz područja oblikovanja, proizvodnje i primjene otvora, ali i s njima usko povezanih višestruko bitnih tema energetske učinkovitosti i održive gradnje.

„Duboko uvjeren kako će Konferencija doprinijeti ne samo širenju znanja, nego i uspostavljanju suvremenih -prema okolišu prijateljskih praksi u arhitekturi i graditeljstvu, te kako će i nama donositeljima odluka dati određene smjernice za uspostavu novog zakonodavnog okvira u ovim oblastima, proglašavam otvorenom IV. Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju „Sfera 2017 - Tehnologija i ugradnja otvora"", zaključio je Herceg, poželjevši nazočnima uspješan rad.
Značaj konferencije

Direktorica agencije "Sfera", Naida Memić, kazala je da je prva konferencija koja je organizirana prije dvije godine također obrađivala temu otvora.

"Naša ideja bila je pronalaženje načina da povežemo struku i znanost. Imali smo sreću što smo naišli na razumijevanje i veliku potporu kompanije Feal koja je prepoznala značaj konferencije te nam pružila nesebičnu pomoć prilikom organizacije prve konferencije. Izuzetno mi je drago da i na ovoj konferenciji imamo istih, ali i novih partnera i sponzora", istaknula je Memić te najavila i iduću znanstvenu konferenciju koja se planira organizirati u ožujku 2018. godine na temu klimatizacije, ventilacije i grijanja.

Savjetnica gradonačelnika Mostar Radmila Komadina izrazila je zadovoljstvo što se Konferencija održava u Mostaru i što je okupila eminentne, kako domaće, tako i inozemne stručnjake.

Sanela Kuko, savjetnica federalne ministrice obrazovanja i znanosti Elvire Dilberović, kazala je kako to Ministarstvo izuzetno cijeni napore koji za cilj imaju stvaranje boljih uvjeta za znanstvena istraživanje, kao i razmjenu znanja i tehnoloških dostignuća.

"Naša je potpora usmjerena ka istraživačima ali i, u skladu s mogućnostima, ka inovatorima jer zakonska regulativa nam omogućava da u tom domenu podržimo inovatore koji u onom dijelu istraživanja dovode do rezultata koja su provodiva u gospodarstvu, dok njihovu daljnju implementaciju podržava Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta", kazala je Kuko.

Profesorica Maja Popovac s Građevinskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru naglasila je kako je izrazito važno pokazati koliko je energetska efikasnost u svim svojim oblicima bitna i koliko je to u skladu s tradicijom ovih prostora.

"Energetska efikasnost je u skladu onoga što smo mi imali na teritoriju Hercegovine, pa i čitave Bosne, ali i onoga koliko možemo napredovati potičući cirkularnu ekonomiju, naše proizvođače i projektante i sve ono što se nudi u tzv. hercegovačkoj dolini", kazala je Popovac te dodala kako je važno naučiti domaće studente da se mogu rame uz rame nositi sa studentima u čitavom svijetu.

Suradnja

Četvrta konferencija se bavi osnovnim elementima građenog prostora - arhitektonskim otvorima. Preispitivat će se znanstvena, odnosno tehnološka dostignuća i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja arhitektonskih ili građevinskih otvora.

Kako ističu organizatori, cilj diskusije koja spaja pogled na prošlost, sadašnja dostignuća i buduće vizije o ovim arhitektonskim elementima je razmjena znanja i iskustva u različitim oblastima inženjerstva, kao i otvaranje mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće suradnje.

Konferencija se organizira u suradnji s Građevinskim fakultetom Univerziteta ‘Džemal Bijedić' u Mostaru, te Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a uz podršku Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Asocijacije arhitekata u BiH, te Vanjskotrgovinske komore BiH.