Koliko još do spajanja Stoca i Neuma? Cesta će iznositi 87 milijuna KM

autocesta
...govori u kontekstu spajanja jedinog bh. grada na Jadranskom moru s unutrašnošću zemlje.

Istovremeno, zbog dugog trajanja priprema za projekt pojedini parlamentarci, političari ali i građani počeli su spekulirati da se radi o svojevrsnoj opstrukciji ovog projekta.

Direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić to opovrgava ističući da smatra da projekt nije opstruiran i da je stvarni problem u proteklom razdoblju bio nedostatak financijskih sredstava. Navodi i da su "sva do sada osigurana sredstva od strane Vlade FBiH i JPCFBiH za projekt namjenski i blagovremeno utrošena", piše Faktor.

- Izgradnja ceste Neum-Stolac je složen i skup projekt, na kojem su se kroz duži niz godina provodile razne aktivnosti, u ovisnosti od osiguranih sredstava, kako bi se projekt pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih financijskih institucija. Na temelju pripremljene projektne dokumentacije projekt je uvršten u Program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je putem resornog ministarstva upućen u proceduru odobravanja kreditnog zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija - naveli su iz Cesta FBiH.

Ističu da je Program modernizacije prihvaćen i odobreno je kreditno zaduženje kojim je predviđeno da se projekt izgradnje ceste Neum-Stolac financira kreditom Europske investicijske banke i Svjetske banke.

U pitanju su tri dionice, od kojih u prvu spada dovršetak radova na dionici Stari Neum-Kiševo-Broćanac i za to su predviđena sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM. Zatim, tu je i izgradnja dionice Broćanac-Cerovica za što su predviđena sredstva u iznosu od 41,9 milijuna KM. Za dionicu Cerovica-Drenovac predviđena sredstva su u iznosu od 25 milijuna KM.

Postupak odobravanja kredita je spor, pa je tako Program modernizacije kandidiran 2014. godine, kredit odobren 2016. godine a efektivan je postao 7. listopada 2017. godine dok bi sredstva za eksproprijaciju osigurala Vlada FBiH.

- U proteklom razdoblju je pripremljena kompletna projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum-Kiševo-Broćanac. Radovi su izvedeni na razini BNS-a na dionici Stari Neum-Kiševo-Babin Do. Sve ove aktivnosti su financirane iz vlastitih sredstava Javnog poduzeća Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH - pojašnjavaju iz Cesta FBiH.

Krajem siječnja u JP Ceste FBiH potpisani su ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum - Stolac, dionica Stari Neum - Broćanac.

Ta dionica za koju se potpisuje ugovor podijeljena je na dva lota - ugovora i to: LOT 1: Asfaltiranje dionice Stari Neum - Babin Do (L= 5,3 km), izgradnja ceste Babin Do - Oštrovac (L= 1,7 km), izgradnja tunela Oštrovac (L=190 m) i potputnjaka Oskorušnica (L=10m), te LOT 2: Izgradnja ceste na dionici Oštrovac - Broćanac (L= 5 km). Ugovori su dodijeljni tvrtkama Integral Inžinjering, HP Investing i Putovi iz Gruda.

U Cestama FBiH očekuju da radovi počnu u veljači 2018. godine te navode da je "pripremljen i natječaj za radove na LOT-u 4, potez Prapratnica-Hutovo, uključujući i tunel Žaba".

- Planirano razdoblje implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak radova na ovoj cesti 2022. godine - zaključuju iz Cesta FBiH.

Procjene govore da bi izgradnja cijele ceste od Stoca do Neuma mogla iznositi 87 milijuna maraka.