Kinezi osigurali posao za 300 Hercegovaca, traže još radnika

kinezi, radnici, austrija, radne dozvole, Hrvati, Njemačka, radnici, Bespravna gradnja, investitori, Mostar, HNŽ, radnici, samci,  radna dozvola, radnici, BIH
Arhiva

Hercegovina je posljednjih mjeseci postala pravo malo gradilište kada je riječ o prometnoj infrastrukturi zbog čega veliki broj domaćih radnika u vremenu koje dolazi može očekivati priliku za dobro plaćen posao, a upravo je ovih dana u fokusu šire područje Čapljine.

Naime, kineski investitori koji su dobili posao izgradnje poddionice autoceste Počitelj – Zvirovići, uključujući i izgradnju kolosalnog mosta Počitelj i koji su nedavno ušli u gradilište, aktivno traže domaće radnike iz Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Novi poziv

U ovom je trenutku, kako doznajemo s terena, već spreman posao za 300 domaćih ljudi, no to neće biti dovoljno, pa su Kinezi raspisali i novi poziv u kojem traže bageriste, vozače utovarivača, buldožera, valjaka, prskalica, cisterni za gorivo, kipere, upravljače kamion-dizalica, kao i radnike za održavanje. S obzirom na to da se tek očekuje intenziviranje radova, za očekivati je kako će investitori u ovaj južni dio koridora Vc tražiti angažiranje još većeg broja radnika, a tomu u prilog idu i najave od prije nekoliko mjeseci kada su se predstavnici kineske tvrtke “The China State Construction Engineering Corporation” zanimali za potencijalne radnike koje bi zaposlili na gradilištu, kao i za potencijale građevinskih tvrtki koje djeluju na području Čapljine. Tada su naglasili i kako na gradilištu planiraju zaposliti više od 400 radnika.

Ovih dana pak kineske tvrtke “Synohydro Power China” i “China State Construction Engeering Company”, koje su preko natječaja dobile posao izgradnje poddionice autoceste na koridoru Vc Zvirovići – Počitelj, zalijepile su po Čapljini letke kojima su tražile radnike. Podsjećamo, poddionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača, a podijeljena je na dva dijela - Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog Lota. Izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), a vrijednost ugovora iznosi 56,522.840,50 eura bez PDV-a.

Izvođač radova za Lot 2 (most Počitelj) je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28,114.889,53 eura bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB). Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 km, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 metara i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve. Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Radi se o vrlo značajnom dijelu koridora Vc, čijim će završetkom biti postavljen još jedan, izuzetno važan, komad mozaika, a koji kao bitan cilj ima povezivanje s granicom Republike Hrvatske preko moderne, po europskom standardima, građene autoceste. No, da bi se završio južni dio autoceste te ostvario spoj s granicom RH, potrebno je prvo završiti poddionicu Buna – Počitelj dužine 7,2 km, a koja se intenzivno gradi.

Strateško značenje

Nastavak radova u smjeru Mostara donosi izgradnju tunela Kvanj dužine 5,2 kilometra, a posljednja zadaća bit će izgradnja dionice Mostar jug – Kvanj dužine 8,5 kilometara, čijim će završetkom Hercegovina dobiti ukupno 42 km moderne autoceste.

Uskoro se očekuje i fokusiranje na prostor sjeverno od Mostara, odnosno na dionicu koja središte Hercegovine treba povezati s Konjicom. U kontekstu ove dionice najveću pozornost privlači projekt izgradnje tunela kroz planinu Prenj, a što će, prema mišljenju stručnjaka, biti i najveći izazov na cjelokupnom koridoru Vc.