Kineski konzorcij u petak predstavlja plan obnove Aluminija?

Aluminij
Hercegovina.info

Zasada nitko ne zna točno kakve planove s Aluminijem ima taj konzorcij, koji je javnosti predstavljen kao ozbiljan i veliki globalni igrač na tržištu.

Zatišje koje je zavladalo oko ‘ugašenog’ mostarskog Aluminija ne znači da se unutar kompanije ništa ne događa.

Naime, već nekoliko dana u Mostaru ‘gostuje’ kineski dio ‘kinesko-izraelskog’ konzorcija koji radi dubinsku analizu stanja u Aluminiju kako bi se donijela odluka o eventualnom investiranju u posrnulu kompaniju. Zasada nitko ne zna točno kakve planove s Aluminijem ima taj konzorcij, koji je javnosti predstavljen kao ozbiljan i veliki globalni igrač na tržištu, piše Dnevni List.

Čeka se petak

Kako saznaje Dnevni List, Kinezi bi već u ovaj petak Upravi Aluminija mogli predstaviti svoj biznis plan u kojem bi se trebalo precizirati njihovo viđenje budućeg Aluminija. No, predstavljanje biznis plana ne znači konačno ‘DA’ ulasku u investiciju, ali će svakako poslužiti da se neizvjesnost oko mostarske kompanije privede kraju. Dakle, nakon što zainteresirane strane ‘otvore karte’ bit će jasno u kojem pravcu će ići daljnja priča oko Aluminija.

Pitanje na koje zasada nitko nema konkretan odgovor jeste što s dugovima koje je mostarska kompanija nagomilala? Ponajprije za električnu energiju. Potom, što s budućom cijenom struje?

Nema novca, nema obnove

Podsjetimo, 500 radnika Aluminija nedavno je proglašeno tehnološkim viškom te su uz otkaz dobili i otpremnine. Na smanjenim plaćama u tvornici je ostalo oko 380 ljudi koji čekaju odluku kinesko-izraelskog konzorcija o eventualnoj investiciji. Za te radnike osigurana su primanja za dva mjeseca, koliki je i postavljeni rok za konačnu odluku o Aluminiju. Ukoliko do tada ne bude pronađen investitor i ti radnici će dobiti otkaz i otpremnine, a Aluminij će ići u stečaj. Ukoliko dođe do toga, proizvodnja vjerojatno više nikad neće biti poreknuta.

Mostarski Aluminij je zbog ogromnih dugova ugašen 10. srpnja ove godine. Od tada traje neizvjesnost oko budućnosti kompanije koja je prehranjivala nekoliko tisuća ljudi. Resorni federalni ministar Nermin Džindić prije nekoliko dana je kritizirao plan restrukturiranja koji je sačinilo Krizno vijeće mostarske kompanije. Džindić je kazao da je plan neprofesionalan i štur, te je ‘naredio’ da mu se u roku 30 dana dostavi novi plan. S druge strane, u Upravi Aluminija tvrde da je plan napravljen i da je računica jednostavna – nema novca, nema obnove.

Ukoliko već spomenuti investitori odluče uložiti maksimalne napore u ponovno dizanje kompanije na noge, to bi moglo otvoriti prostor za povratak još jednog dijela već otpuštenih radnika. Onih koji još nisu napustili BiH, piše Dnevni List.

Lančana reakcija

Uz neminovni odlazak izvan BiH trbuhom za kruhom velikog broja obitelji koje su živjele od Aluminija (otpušteno je 500 ljudi) bilo je samo pitanje vremena kada će na površinu početi isplivavati i drugi problemi uzrokovani gašenjem mostarske kompanije. Tako je nedavno Zdravstveno vijeće Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije razmatralo teško financijsko stanje u zdravstvenom sustavu prouzročeno gašenjem ‘Aluminija’. Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja, a prateći izvršenje prethodnih godina, „Aluminij“ je godišnje uplaćivao cca. 4.500.000 KM na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje. Tih doprinosa nakon gašenja mostarske tvornice više neće biti, čime je ugrožen opstanak veliki broj projekata koji se financiraju iz ovih sredstava. Osim ovog gubitka, procjenjuje se da će gašenje „Aluminija“ negativno utjecati i na druge gospodarske subjekte koji značajne prihode ostvaruju poslovanjem s „Aluminijem“ što bi se moglo odraziti na dodatno smanjenje prihoda od doprinosa na godišnjoj razini za još cca. 1.500.000 KM. Pojedini analitičari upozoravaju da bi zbog propasti Aluminija mogla porasti i cijena električne energije za građanstvo.