Javni apel Udruge proizvođača i prerađivača aluminija u BiH za spas aluminijske industrije

Aluminij Mostar, dionice, Aluminij Mostar, otvoreno pismo, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, smjena, vlada Federacije BiH, Aluminij Mostar, deblokada, Federacija BIH, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, EPHZHB, NSZ-a Aluminija, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Vlada Federacije, Hercegovina, ekonomski krah, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, strah, Lijanovići, Hercegovina, Federacija BIH, uništenje, Aluminij Mostar, sindikat, vjekoslav domljan, Aluminij Mostar, aluminij, Natječaj, direktor, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, uštede, plaće, Erdal Trhulj, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, isporuka el.energije, Aluminij Mostar, sindikat, pismo, Aluminij Mostar, spas, Ivan Kovačić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, NSZ-a Aluminija, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Nermin Nikšić, nikola krešić, platformaši, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Nermin Nikšić
Očitovanje, pod naslovom Apel vlasti i oporbi, potpisuje predsjednik Upravnoga vijeća UPPA-a Ivan Kovačić, a prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani, obraćam Vam se u ime Udruge PPA, koja broji deset članica na prostoru obadva entiteta u BiH, a riječ je o tvornicama koje zajedno imaju 2000 zaposlenih djelatnika, s čak 3000 kooperanata u zemlji i njih 1500 izvan BiH, a što čini neviđenu vojsku radnika i članova njihovih obitelji. Ovih deset tvornica u FBiH i u RS-u godišnje prerade više od 200 tisuća tona aluminija, ostvare ukupan prihod viši od milijardu maraka, izvezu oko 700 milijuna maraka i plate 50 milijuna maraka poreza državi.

Gospodo, ako ni zbog čega drugoga, zbog ovih ste nas brojki dužni čuti i poslušati, a javnost ima pravo točno znati što to Aluminiju, a preko Aluminija kao jedinoga proizvođača ovoga metala u BiH, i svima nama prijeti!

Osjećam intelektualnim poniženjem isticati kako bi krah Aluminija stvorio novih tisuće nezaposlenih, doveo do gladi, nestašice i nemira nesagledivih razmjera - to su Vam više nego jasno i poručili Aluminijevi sindikalisti, kojima dajemo punu javnu potporu.

Kao članovima užih rukovodstava članica Udruge PPA dužnost nam je upoznati Vas s činjenicom da bi propast Hercegovačkoga diva zaustavila nova ulaganja u sektor proizvodnje i prerade aluminija u BiH pa i šire, dovela bi do potresa malih i velikih kooperanata, do destabilizacije željezničkoga i cestovnoga prijevoza, ugrožavanja Luke Ploče, pada prihoda po osnovu poreza i drugih doprinosa, ukratko - do stvaranja novih žarišta u ionako kaotičnomu bosanskohercegovačkom okruženju, u svjetlu i ovih posljednjih događaja.

Ovim putom apeliramo izravno na Vas, ali i na sve ostale mjerodavne ustanove - na sve članove Vlade FBiH, u prvomu redu na resorno ministarstvo, na Gospodarsku komoru i na Vanjskotrgovinsku komoru, na sve tri elektroprivredne kuće u zemlji, na Ferk, na vlast i na oporbu, na strane dužnosnike, poglavito na veleposlanike zemalja čiji su državljani vlasnicima golemih udjela u metaloprerađivačkim tvrtkama u ovoj zemlji, ali i čije nam tvrtke dobavljaju sirovine i kupuju naše gotove proizvode - apeliramo na žurno i precizno iznalaženje načina za obećano i potpisano subvencioniranje cijene električne energije, strujnoga prijenosa, visine carina i poreza, a sve kako bismo spasili ukupnu bh. industriju.

Shvatite već jednom, otvorite oči - reakcijom ništa ne darujete niti gubite - reakcijom osiguravate opstanak i razvijanje industrije, sutrašnjicu, nova radna mjesta i rast konkurentnosti ove jadne i raslojene države koja, kako stvari stoje, sada udara i na ono jedino što ju drži na životu, a to je rad i proizvodnja. Uvjerite nas da stvari stoje drukčije. Uvjerite nas odmah!!!