IZRADILA IH TVRTKA IZ POSUŠJA Zenica dobila prva solarna stabla

solarna stabla, zenica, projekt

U okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” kojeg realizira UNDP, a u kojem Grad Zenica sudjeluje kao partnerska jedinica lokalne samouprave, u veljači prošle godine u Velikoj sali Grada Zenica organiziran je prvi forum građana.

Tom prilikom građani su predlagali različite projekte iz raznih oblasti javnih potreba i glasali za iste. Među prva tri projekta koji su osvojili najveći broj glasova građana na forumu našao se projekt postavljanja solarnih klupa.

Radi se o projektu koji se realizira po principu sufinanciranja od strane UNDP-a i Grada Zenica u omjeru 70:30 posto sredstava od vrijednosti projekta.

“Ovo je još jedan od projekata koji će Zenicu, kako u smislu njenog urbanog izgleda, tako i u smislu poboljšanja kvaliteta življenja, značajno približiti modernim europskim gradovima, što naši građani neupitno zaslužuju.

U budžetu Grada Zenica predviđena su sredstva za nabavku još nekoliko tzv. smart solarnih klupa koje će biti postavljene na više lokacija zu gradu.

Nažalost, problem u JKP Zenicatrans – prijevoz putnika utjecao je, da je trenutno u drugom planu realizacija projekta izgradnje šest – sedam smart autobusnih stajališta kakva možemo vidjeti u europskim centrima ali sigurno je da od toga nećemo odustati.

Nastavit ćemo s implementacijom projekata koji će doprinijeti smanjenju zagađenja u našem gradu, što je sve zajedno sastavni dio projekta Zelenih gradova, gdje smo prvi grad u BiH koji je ušao u taj projekt”, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.