Investicijski bum hrvatskog gradića: U obnovu se ulaže više od 700 milijuna kuna

investicije, benkovac

Područje oko Benkovca u posljednje vrijeme postalo je pravi građevinski bum. Građevinski strojevi u pogonu su na više lokacija. Tako je nedaleko od ovog mjesta u izgradnji vjetroelektrana Korlat, najveća takva elektrana u Hrvatskoj vrijedna više od 500 milijuna kuna. No, unatoč ovom projektu, najveću pozornost javnosti privuklo je gradilište u samom centru Benkovca.

Riječ je o projektu rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre koja je trenutno u početnoj fazi. Cijeli projekt sufinanciran je sredstvima Europske unije iz fonda regionalnog razvoja, a obuhvaća uređenje gradske tržnice, okoliša i trga oko zgrade Gradske uprave, ali i rekonstrukciju buduće i postojeće zgrade gradske uprave te završetak popločavanja šetnice, piše Zadarski list.

- Ukupna vrijednost Intervencijskog plana iznosi 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna, dok je za projekt 'Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre - 1. faza' ukupna vrijednost ugovorenih radova 17,1 milijun kuna – pojasnila je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, ujedno voditeljica Jedinice za Intervencijski plan grada.

- Nakon potpisa sporazuma sredinom svibnja 2017. godine između Grada Benkovca, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva rada i mirovinskog sustava, počeli smo s prijavom projekata i izradom projektne dokumentacije. Trebalo je dvije godine da naši sugrađani vide konkretne rezultate i početak realizacije prve faze prvog projekta rekonstrukcije stare gradske jezgre - naglasio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Kroz drugu fazu planirano je uređenje pozornice i prostora iza knjižnice i Doma kulture, energetska obnova privatno-stambeno poslovnih prostora na Šetalištu kneza Branimira na 10 objekata te izgradnja zgrada za stambeno i kadrovsko stanovanje na Kaštelu.

- Nakon ovog projekta dolaze projekti Benkovački sajam, Poduzetnička zona Benkovačko Selo, plaža Karin Donji, Zavičajni muzej, mreža društvenih domova u Smilčiću, Nadinu, Lisičiću i Vukšiću, izgradnja prometnica, vodovodnih mreža i cijeli niz drugih projekata. Osim projekata iz IP-a rade se i projekti iz raznih ministarstava. Nadam se da je vidljivo da se po gradu radi, vraća život i svježina - naglasio je Bulić.

Svi ovi projekti pripadaju skupiti projekata iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima u sklopu kojeg su izrađeni intervencijski planovi za gradove Beli Manastir uključujući općinu Darda, Benkovac, Petrinju, Knin i Vukovar. Projekt se provodi kroz program Kohezija i konkurentnost za Hrvatsku 2014. do 2020. Vrijednost projekta je 120 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.

- Želimo da Benkovac bude grad ugodan za življenje, grad koji će poduzetnicima biti prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Upravo takva vizija odredila je koje ćemo projekte provoditi i realizirati. Želimo iskoristiti sve naše potencijale, a to su dio Karinskog mora i dio Vranskog jezera. Uz to središte smo Ravnih Kotara i Bukovice te se nalazimo na vrlo dobrom prometnom položaju - u neposrednoj blizini autoputa i zračne luke, tako da imamo veliki potencijal i na nama je da ga pokušamo iskoristiti, zaključila je Paulina Kulaš.

Izvođač radova je tvrtka Tehno–elektro Đakovo, a planirani završetak radova na prvoj fazi je kraj prosinca 2019. godine. Osim obnove gradske jezgre u planu je i adaptacija i energetska obnova zgrade Gradske uprave, koji bi se trebali okončati do veljače 2020.