Humski glas: (H)ERONET radi saraj grad se - gradi

Eronet, Sarajevo, film festival
Ima li četiri desteljeća kasnije kakve sličnosti sa (H)Eronetovim sponzorstvom "filmskog derneka" i dodjelom HERC- SARAJA na Sarajevo film festivalu u BH metropoli ?

Piše:[Dijak Humski | ljubuski-online ]
Prohladni konac srpanja u Saraj gradu i ove godine je rezerviran za filmofile, ljubitelje sedme umjetnosti ali i sarajvskih ćevapa, i to ne samo domaće nego kažu i "vaskolike balkanske provenijencije". Naravno uz dobar film u kinu ili u modernim CINESTAR - ima uz kokice i limunadu gostima treba ponuditi i nešto više i sve to na prigodnom domjenku gdje se uz umjetnike i političare najčeće uslikaju i lokalni "selebrejti"raznih fela i dimenzija. I ništa čudno jer se to događa i na drugim filmskim dernecima diljem svijeta-od Berlina i Vanecije do Canesa i Istambula. No,kako je opće poznato filmska okupljališta su i "jako skupe igračke" pa ih najčeće prate bogati sponzori ili sponzoruše, obično i sa stanovitim marketinškim interesima. Slijedom takvog promišljanja interes bi u prvom redu trebali pokazati domaći gospodarstvenici Sarajeva i oklice jer se ipak sve događa na mikro planu odnosno u mikro turističkoj destinaciji (ako govorimo o mogućoj turističkoj promidžbi)...

No ono što upada u oči svakom gledatelju BH-dalekovidnica svakako su ERONET I RONHILL,tržišne perjanice hrvatskih kompanija -Telekoma i TDR-a. te dodjela posebnog priznanja Emilu Tedeschiju Srce Sarajeva za (a što bi drugo) nego za izdašne kunice koje su se na graničnim prijelazima expresno mjenjale u domaće konvertibilne markice.(Vjerojatno srazmjerno uvećane za "crne kunice" koje za robe bez poreza i carine već dva desetljeća napučuju BHeldorado...)

A za ljubuske filmofile svakako je interesantna i činjenica da su ovdašnje dogane(duhanske stanice) u vrijeme (H)erceg-bosanskog vilajeta upravo u svojim magazama "ugnjezdile rovinjske tabakere" a u Grudskoj dogani je i sjedište BH companije Eronet?!

Kako su i što radili da mogu najveći "balkanski filmski dernek" financirati pitanje je za svekoliku BH javnost a posebno "majorizirane B(H)rvate", na koje će teško odgovor znati i Tarikov milijunaš. A oni mudriji će dodati i ...gdje se konj izvalja, koja dlaka ostane...ali čini nam se da nam kunice i crne i bile odmagliše u Saraj grad (baš k"o u turski,austrijski i jugo vakat...).

Tako umjesto da i Ljubuski - grad još od davnog 15. stoljeća koji za nevu imade i lipu Firentinku a par stoljeća ranije i na humačkoj ploči zabilježenu "...ženu Pavicu" dobije bar pristojnu kino dvoranu, kunice na SFF (raz)nose razne sponzoruše, uskoro i EU metrople, belog grada Zagreba.

Ima li danas studentske i intelektualne elite koja će kao naši časni pretci stati na kraj ovakvom izrabljivanju i ponižavanju hrvatskog nacionalnog bića, pitanje je za sve nas. Do kada će razni "herc mešetari" koristiti humski hrvatski ponos i prkos i preko "samoproglašene metropole svih Hrvata" zapravo uništavati njegovu materijalnu i kulturnu bazu.

Jel vrijeme za nove proljećare ili ćemo čekati da nam ponovo "...udba čini sudbu".

Miris ćevapa na brdovitom balkanu se brzo širi, a filmske poruke nažalost nisu dostupne našoj mladeži. Ko radi a tko gradi, zasigurno ćemo brzo saznati...Historia est magister vitae, prva je i temeljna latinska sentenca.