HRS: Jesu li hrvatski predstravnici u Vladi FBiH uopće svjesni što bi se dogodilo gašenjem Aluminija?

HRS

Gospodo hrvatski predstavnici u Vladi Federacije, dok je Fadil Novalić spašavao i još uvijek spašava gubitaška poduzeća po Bosni, što ste vi radili 4 godine? Jeste li uopće svjesni odgovornosti i uloge koju imate?
Dakle, nisu još uvijek glasovi ni prebrojali, nasmiješeni likovi sa izbornih materijala koji su ponovili i povećali uspjeh od prije 4 godine „obradovaše" narod povećanjem cijene goriva, povećanjem cijene osnovnih namirnica, čime sindikalna potrošačka korpa cjenovno raste do rekordnih visina od 2200 KM. Najveću „čestitku" dobiše djelatnici Aluminija koji se u postizborno jutro probudiše sa odlukom o isključenju Aluminija iz elektroenergetskog sustava, što neminovno dovodi do gašenja poduzeća.
Jesu li vlastodršci svjesni kako će naprasnim isključenjem sa mreže nastupiti šteta od 40 milijuna eura, postoji li svijest da Aluminijski hrani tisuću obitelji svojih djelatnika i drugih kooperanata koji rade za Aluminijum, kako je egzistencija ovog poduzeća direktno vezana i sa sudbinom Luke Ploče i prerađivačkom industrijom, kako eventualna propast ovog poduzeća sa sobom nosi propast EPHZHB zbog direktnog udara na likvidnost ovog poduzeća, a osobito bi bio udar na zdravstveni sustav u koji Aluminij godišnje uplati preko 5 milijuna KM? Gospodo ne igrajte se sa budućnošću ovog naroda!
Ovim putem pozivamo Vladu Federacije, premijera Fadila Novalića, a osobito hrvatske predstavnike u njoj, da najkasnije do ponedjeljka 14. listopada 2018. donesu odluke i mjere, na temelju kojih će se stornirati odluke N.O.S. BiH-a o gašenju električne energije Aluminiju. Pozivamo ih da ispoštuju sporazum koji je potpisan između Aluminija i Vlade F BiH još 2013. kojim je trebala biti osigurana isporuka el. energije ovom poduzeću. Pozivamo da se ovo poduzeće uključi u programe financijske konsolidacije, s kojim bi se dobile garancije za rješavanje dugova dobavljačima el. energije.

Sa ovim koracima bi se morale stvoriti pretpostavke za plan i strateško osmišljavanje srednjoročne uloge ovog poduzeća u gospodarstvu cijele Hercegovine, jer se radi o strateškom poduzeću koje je jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini i jedino veliko industrijsko poduzeće u Hercegovini.
Gospodo koja sjedite u Vladi Federacije, ovo je vaša obveza! Morate jednom shvatiti težinu situacije u kojoj se nalazi Aluminij zbog ogromnih cijena električne energije. Krenite napokon raditi svoj posao! Ovo što tražimo nije ništa drugo nego ono za što vas plaćaju porezni obveznici. Aluminijski kombinat ne smije propasti! Ukoliko to dopustite vaša imena će se u povijesti ovoga naroda upisati da ste uspjeli u onome u čemu nije ni agresorska vojska uspjela: uništiti gospodarsku žilu kucavicu Hercegovine.

HRS