Hoće li Mercator opet u slovenske ruke?

Mercator Mostar
Ruse Mercator ne zanima jer bi investirali u energetski sektor. Zoran Janković navodno je ponovno spreman preuzeti vođenje "najboljeg susjeda", izvješćuje slovensko "Delo".

Pozivajući se na izvor iz koalicijskog Mosta, ovaj list navodi da postoji mogućnost da će zdrave dijelove teško bolesne grupe nacionalizirati "ali samo ako bi se s tim suglasili povjerioci".

Spašavanje

Jedan od načina spašavanja zdravih dijelova bila bi prodaja Mercatora Sloveniji.

„Ne bi bila luda ideja ako bi slovenska vlada od ruske Sberbank, najvećeg povjerioca, nastojala ponovno otkupiti Mercator. Sadašnji vlasnik ga je prisiljen prodati, a možda bi za „susjeda" dali manje nego što su od prodaje dobili. To ne bi bio samo interes dobavljača Mercatora, nego i cijele zemlje", razmišljaju krugovi u Sloveniji naklonjeni konceptu nacionalnog interesa.

U svemu tome moguće je zamisliti kako bi zaigralo srce onome koji je zbog Mercatora kada je preuzet najviše patio - Zorana Jankovića.

"Uvjeren sam da bi naš Zoki odmah prekinuo upravljanje Ljubljanom kada bi Mercator bio opet naš, rekao je u kratkom telefonskom razgovoru Antonello Ropič, psiholog poslovne komunikologije.

Prema neslužbenim informacijama iz Hrvatske agencije za konkurentnost (AZTN)) operacija preuzimanja slovenskog Mercatora ne bi trebala uzrokovati nikakve probleme. AZTN se nedavno bavio evaluacijom procesa udruživanja Agrokora i Mercatora, zahtijevajući dopunu dokumentacije. Sada bi postupak razdruživanja izveli "lijevom rukom" za čas i drage volje, piše ljubljanski list.

‘Injekcija od milijardu eura'

Nakon još jednog sastanka predstavnika banaka i dobavljača Agrokora proteklog vikenda u Zagrebu poručeno je da je standstill aranžman "dogovoren" te da će se početkom tjedna usuglasiti preostali sporni detalji.

Josip Budimir iz Francka rekao je nakon sastanka da predstavnici banaka moraju dobiti suglasnost svojih upravljačkih organa, dok deblokada Agrokorovih računa nije moguća sve dok se ne dobije pomoć države koja je regulator.

Prema navodima Jutarnjeg financijska injekcija koja bi će biti ubrizgana u Agokor mogla bi iznositi milijardu eura.

Foto: Ilustracija