FOTO  Hercegovina info u posjeti vinogradu Viljetić kod Đakova

Vinograd se nalazi u mjestu Mandićevac, a njegov vlasnik je gospodin Stjepan Viljetić. Na licu mjesta smo se uvjerili u pedantnost i brigu vlasnika za svoje loze, te da ovaj vinogradar opstaje upravo radi svoje ljubavi prema onome što radi. U ovom teškom vremenu teško je svima, pa tako i našem domaćinu koji nastavlja obiteljsku tradiciju staru više od stotinu godina.

Imam oko 2,5 hektara vinograda, od toga je 3/4 Graševina, a ostatak Zweigelt ili crno grođže. Vinogradarstvom se ozbiljno bavim nekih petnaestak godina, a obiteljska tradicja po mojim saznanjima traje preko 130 godina. Trenutačno sam ja jedini u obitelji koji se bavi ovim poslom, počeo je priču Stjapan i nastavio:
Osobno sam mislio da će ovo ići puno bolje, pošto nas je država na neki način poticala da do ulaska u Europsku uniju imamo što više hektara pod vinogradima, a sada su izgleda zaboravili na nas. Ljudi ne mogu niti znaju gdje plasirati svoje proizvode i jednostavno smo usitnjeni, i možda bi trebalo osnovati neke zadruge kako bi nam svima bilo lakše.

Koliko točno imate loza u svom vlasništvu?

Trenutno imam oko 12.000 loza.

Koliko godišnje proizvedete vina?

Svake godine proizvedem od 14 do 15.000 litara vina, ovisno o godini i urodu.

Kako ide distribucija proizvedenog vina?

Distribucija ide u mom osobnom aranžmanu. Prodajem vino za svatove, prijateljima i poznanicima, ljudima koji za mene nekako čuju. Sve u svemu uglavnom sam, i osim na ovom našem području vino distribuiram i u Dalmaciji, od Zadra pa do Dubrovnika, pa i do Zagreba.
Evo za ovo kratko vrijeme naše posjete vidimo da je bavljenje vinogradrstvom težak posao?

Već sam ovo ponovio nekoliko puta, pa ću i vama. Kada bih ovo radio radi zarade, sve ovo bih davno napustio. Ipak to je naša starina, toga sam se prihvatio i jednostavno ne mogu natrag. Nadam se da će nam ipak doći bolji dani.

Za kraj imate li neku poruku za one koji se tek misle početi vinogradarstvom?

Takvi moraju dobro razmisliti prije nego što krenu jer po današnjim zakonima i pravilima struke ovaj posao je postao zahtjevan. Ja osobno imam osam diploma i cetrifikata koje se tiču vinarstva, trebate imati razne vrste dozvola. Na kraju svega toga valja dobro izračunati i isplanirati ovaj posao jer kada u proizvodnji jednom odete ispod nule, to je veoma teško vratiti u neku pozitivu.

Što reći na kraju? Teško jeste, ali sve to postoji iz ljubavi čovjeka koji prije svega voli raditi. Da se uspješnost mjeri ljubavlju, ovaj vrijedan čovjek ne bi imao nikakvih problema sa svojom djelatnošću. Ovako je još sa stotinama drugih ostavljen na milost i nemilost tržištu na kome vladaju strani lobiji, i gdje domaći proizvođaći imaju malo šanse.

HERCEGOVINA.info