Gradnja ceste Neum-Stolac počinje u lipnju i trajat će do 2019. godine

autocesta
...za početak izgradnje magistralne ceste Neum-Stolac, koja bi trebala početi u svibnju, ili lipnju ove godine, potvrdio je za Faktor Pavo Boban, pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija. Cijeli projekt bi, kako Boban kaže, mogao biti završen za dvije do tri godine, jer će se raditi u etapama. U Stocu i Neumu su ipak skeptični u vezi s najavama izgradnje.

- Radimo na rezimiranju izvornih prihoda, kreditnih sredstava, razgovara se s nadležnim bankama, a sve kako bi krediti postali operativni. Rade se studije, rješavaju imovinsko-pravni odnosi. Kada se to okonča, stvorit će se pretpostavke za realizaciju projekta. Imamo ozbiljne namjere i cijenimo da će se sve ići kako smo i planirali. Teško je utvrditi sam početak radova, ali smatramo da bi se moglo početi u petom ili najkasnije šestom mjesecu, objašnjava Boban.

Za realizaciju projekta, procjenjuje se da treba oko 40 milijuna eura. Prva faza će obuhvatiti radove na dijelu Broćanac - Cerovica.

- Nakon toliko godina imat ćemo svoj izlaz na more. Prvi put se ozbiljno bavimo ovim problemom. I do sada se nešto radilo, ali po 500 metara puta i dosadašnjim tempom cesta ne bi bila izgrađena ni za 100 godina. Smatramo da ćemo kompletnu cestu imati izgrađenu za dvije do tri godine. Selektivno bi se radila donica po dionica, kazao je Boban.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško naglašava da bez tog projekta "nemamo ništa od turizma".

- Put treba što prije početi graditi. Nešto se radilo ranijih godina, ali to se treba nastaviti. Dok se natječaji objave, čini mi se neće to do ljeta početi. Baš da vidimo, jer nitko ne vjeruje više. Kako vi dolazite do Neuma, je li vama dobar put? Vi i ja možemo pričati, ali od drugih ovisi. Jug je zaboravljen, kaže Matuško.

Večernji List