Energični Opuzenac otkrio da rad oko mandarine nije previše zahtjevan, ali ne ide bez tajnog 'sastojka'

mandarine, Neretva, tehnologija, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, voće, zima, nertvanska dolina, mandarina, mandarine, Dolina Neretve, mandarine, krijumčarenje, katastrofa, mandarine, Dolina Neretve, Dolina Neretve, mandarine, Rusija, mandarine, smanjuje rizik, bolest, preventiva, mandarine, zdravlje, blagodati, mandarine, pesticidi, otrov, mandarine, hladna krema, recept, Dolina Neretve, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, Metković, mandarina, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, mandarina, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, mandarine, zdraviji život, mandarine, zdravlje
...poput mladog Neretvanina Vlahe Provića, koji skupa sa svojim ocem Ivicom, po struci agronomom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uzgaja najbolje ekološke mandarine.

- Biti mladi poljoprivrednik u našoj zemlji nije nimalo lako, a pogotovo ako ste mali i sami s poljoprivrednom površinom od 3,4 hektara koju obrađujete. Također, kada vidite koliko se poljoprivrednih proizvoda uvozi, a koliko se naših poljoprivrednih proizvoda proizvede i baci, srce vas zaboli, pa klimatske promjene koje su već krenule, zatim tržište, gdje vlada jedno ludilo, politike jeftinoga poljoprivrednog proizvoda, pa propadanje malih poljoprivrednih proizvođača a oni bi trebali biti nositelji proizvodnje, i tako dalje i dalje. Mogao bih još nabrajati, ali ako nemate entuzijazma i ljubavi prema prirodi i poljoprivredi, ne trebate se baviti ovim poslom - kaže nam Vlaho.

- Naš OPG osnovao je moj otac Ivica Prović 2003. godine, a 2017. godine ja postajem nositelj i polako preuzimam sve poslove. Nalazimo se u Opuzenu, u središtu bajkovite delte Neretve, a bavimo se ekološkom proizvodnjom citrusa - mandarina, naranača, limuna, klementina i proizvodnjom maslina i maslinova ulja. Ove godine očekujemo urod od 40 tona mandarina.

Iskrčili smo stare nasade mandarina i koštičavog voća 2012. godine te posadili nove nasade citrusa i maslina i to sadnim materijalom iz vlastite proizvodnje. Mandarina čini 80 posto proizvodnje. Zaokret u proizvodnji smo napravili 2016. godine. Bila je to godina promjena, kada smo svu svoju proizvodnju, na šest parcela, prijavili u ekološku poljoprivredu. Okrećemo se ekološkoj organskoj poljoprivrednoj proizvodnji i danas imamo ekološki certifikat. Imamo 2500 stabala citrusa i 250 maslina.

Rad oko mandarine, kao voćke, nije previše zahtjevan ako poznajete njezin prirodni ciklus. Jako je žilava, zahvaljujući podlozi na kojoj živi, Poncirus trifoliata i svojim debelim kožastim listovima. Ona samo traži stalnu prisutnost, i budući da ima malo prirodnih neprijatelja, koje morate na vrijeme uočiti, može se uzgajati na ekološki način. Također, možemo isto reći i za maslinu. Za voćke treba puno ljubavi, a sve ostalo dođe samo po sebi - nastavlja Vlaho.

U razvijanju svoje poljoprivredne proizvodnje OPG Prović Vlaho koristi i sredstva iz EU fondova.

- Neke mjere programa ruralnog razvoja pokazale su se jako korisnim za male OPG-ove, dok su druge mjere, nažalost, nedostižne.

Nas je jako zanimala IAKS Mjera 11. - Ekološki uzgoj. Ova Mjera nam je puno pomogla u početnoj poljoprivrednoj proizvodnji
Također smo se prijavili i na Mjeru 6. odnosno tip operacije 6.1.1. "Potpora mladim poljoprivrednicima", do 20.000 eura, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Po nama bi poticaji u poljoprivredi trebali biti lakše dostupniji malom poljoprivredniku. Poljoprivredna ekološka proizvodnja traži dosta ulaganja svake godine, pogotovo kada je tek podignut nasad. Želja nam je obnoviti mehanizaciju i zaštititi nasade od tuče.
A Vlaho se od malih nogu bavi poljoprivredom.

- Od rođenja živim u tom okruženju. Ne možeš živjeti u dolini Neretve, a da se ne baviš poljoprivredom, pitanje je samo u kojem obujmu. Generacije prije mene, djedovi od strane oca i majke bavili su se poljoprivredom. Poljoprivredom se bavi i moj otac. Novi pristup proizvodnji mandarina, po ekološkim principima privukao me, sve sam se više okretao zemlji. Shvativši da je takav način proizvodnje meni blizak, da jedino na takav način možemo spasiti ovu prekrasnu dolinu, zavolio sam ovakav način rada i postao nositelj OPG-a. U roku od dvije godine dobili smo ekocertifikat, i sad sam tu, s veseljem radim na zemlji, nadajući se da će taj rad uroditi rezultatima, naravno zadovoljavajućom prodajom.

- Najveći nam je izazov plasman proizvoda. Ulažemo puno truda za pronalaženje pravih kupaca koji će prepoznati naš trud i kvalitetu ekološkog organskog proizvoda. Pored malih kupaca, tu su i solidarne ekološke udruge, kojih je sve veći broj i male specijalizirane trgovine organskom hranom. Također, veliki kupci naših proizvoda su i Biovega i „Dida Boža", koji u prodaji imaju vrhunski proizvod od naših mandarina - sok od mandarina i džem od mandarina, (najbolji proizvod na našem tržištu), koji se prodaju i u Americi. Za sada nam je proizvod, koji je 100 posto ekološki-organski, najveća reklama - zaključuje Vlaho.

Slobodna Dalmacija