Dvije milijarde oprostili Bosni, Aluminij gase zbog 42 milijuna KM

Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, alumunij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, plin, aluminij, prijetnje, samoubojstvo, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, gašenje, Ivo Bradvica, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Aluminij Mostar, Vlada FBiH, Aluminij Mostar, dioničari, priopćenje, Aluminij Mostar, financijska policija, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, aluminij, otpremnine, plate, ep hz hb, aluminij, blokada, aluminij, ponuda, federalna vlada, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, struja, Aluminij Mostar, šteta, ugovor, Aluminij Mostar, hotel, tužba, Aluminij Mostar, gubitak, aluminij, Aluminij Mostar, voda, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, boksit, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, alumunij, aluminij, Aluminij Mostar, struja
Na saniranje gubitaka rudnika, povezivanja staža radnika koji se svi nalaze u bošnjačkome dijelu Federacije BiH, tvornice namjenske industrije, kredite za Živinice, Konjuh, Visoko..., do sada su federalne vlasti najmanje odobrile dvije milijarde maraka. Za rad Mittal Steela, Cementare Kakanj, Koksne industrije Ispat koje su sve u privatnome, vlasništvu stranaca, isporučuje se električna energija po cijeni koja je najmanje 30 posto niža nego što je to slučaj s mostarskim Aluminijem. I sve to zdušno odobravaju vlasti Federacije BiH koje su konačno uspjele u nakani da konfrontiraju i na rub sloma dovedu jednu od tri najvažnije kompanije na većinskom hrvatskom području.

Upoznata i RH

Dramatična je pisma jučer cjelokupnoj javnosti u BiH i Hrvatskoj odaslao generalni direktor mostarskoga Aluminija Ivo Bradvica. 
Mostarski Aluminij počeo je u utorak s gašenjem postrojenja jer su mu na zahtjev Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZ HB) blokirani bankovni računi, a direktor tvrtke Ivo Bradvica najavio je mogućnost pokretanja stečaja. Istodobno, iz elektroprivrednog poduzeća odbacili su optužbe da je blokada računa politički čin, tvrdeći da je ona isključivo opravdana visokim dugovanjima. Bradvica je uputio i nekoliko pisama dramatičnog sadržaja, među kojima i hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki, predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću, prvoj potpredsjednici Vlade RH Vesni Pusić te ministrima Slavku Liniću i Ivanu Vrdoljaku, predstavnicima vlasti u Federaciji BiH te javnosti u kojima je izvijestio kako je došlo do propasti Aluminija, ističući da je riječ o "katastrofi". Na press-konferenciji Bradvica je ustvrdio kako je blokada računa Aluminiju politički motivirana. Po njegovim riječima, Aluminij je za dugovanje prema EP Herceg Bosne tražio odgodu, što u EP Herceg Bosne nisu prihvatili, zbog čega su im svi računi blokirani. 
"Meni je nakon svih tih propalih pregovora s predstavnicima vlasti i Elektroprivrede bilo jasno kako je negdje politička odluka donesena, jer kako inače objasniti činjenicu da je Vlada FBiH skoro stopostotni vlasnik Elektroprivrede, a u Aluminiju 44-postotni vlasnik, a nije učinila ništa da spasi Aluminij, posebno nakon potpisivanja sporazuma vlade BiH i Aluminija kojim se vlada obvezala da će subvencionirati proizvodnju u Aluminiju, rekao je Bradvica.

Tražili odgodu

Aluminij je u ranijim razgovorima bio spreman platiti dugovanje prema EP HB od približno 21 milijuna eura, no tražio je odgodu, što u EP Herceg Bosne nisu prihvatili, zbog čega su im svi računi blokirani. Iz EP Herceg Bosne su na konferenciji za novinare koja je održana samo sat vremena nakon istupa direktora Bradvice sve demantirali. Direktor EP HZ HB Nikola Krešić je kazao da se u nekoliko sastanaka pokušao postići dogovor o otplati dugovanja Aluminija što pak iz ove kompanije nisu prihvaćali, tražeći da im se omoguće dodatne pogodnosti. U vlasničkoj strukturi Aluminija Federacija BiH ima 44 posto, kao i radnici, dok je hrvatska Vlada suvlasnik 12 posto dionica.

vecernji.ba