Dragan Čović i Jelka Milićević došli na sastanak u Aluminiju: Hoće li biti rješenja

Dragan Čović

Oni održavaju sastanak sa predstavnicima uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija. Na sastanak je došao i predsjednik NO Aluminija Zdenko Klepić te predstavnici sindikata.
 

Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata ove kompanije, kazao je jučer za Klix.ba kako je u formirana svojevrsna komisija koju čine predsjednik HNS-a Dragan Čović, federalna ministrica financija Jelka Milićević, članovi nadzornog odbora, uprava kompanije i predstavnici sindikata koji bi se trebali češće sastajati i dogovarati o budućnosti posustalog Aluminija. 

"Razgovaralo se da se u nekom roku pokrene proizvodnja. Ako se nađe tržište anode bi se pakovale i prodavale, u ljevaonici bi se radilo pretapanje, a sačuvano je oko 80 ćelija u elektrolizi koje su davno isključene. Kad bi se došlo do novca one bi se mogle pokrenuti na normalan način", rekao je Bebek.

Radnici se, vjerujući obećanjima, nadaju da bi se proizvodnja mogla ubrzo pokrenuti, a određen broj ljudi vratiti na posao. Krajnji cilj bio bi povratak svih nešto više od 900 radnika na posao. Ovih dana na bankovne račune radnika uplaćena je akontacija plaće za lipanj mjesec.

ABCportal.info