Dobavljači Kozuma u BiH traže zaštitu države u slučaju Agrokor

Agrokor, Čitluk, Konzum, Agrokor

... predstavnicima ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, priopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Dobavljači Konzuma BiH izrazili su nepodijeljeni interes za nastavak rada Konzuma BiH i spremni su doprinijeti da se što prije izađe iz nastale krize, kako bi se osiguralo stabilno i dugoročno poslovanje Konzuma BiH u interesu i Konzuma i njegovih dobavljača.

Od institucija vlasti BiH i entiteta očekuju da preuzmu mjere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite dobavljača i bh. kompanija koje su u sastavu Agrokora. Pregovarački tim je donio zaključak da se neće potpisivati ugovor s Merkatorom za isporuku robe bez prethodnog osiguranja jedinstvene garancije (avalirana mjenica ili garancija banke).

Svim dobavljačima će se sugerisat da pojedinačno ne potpisuju ugovore prije nego što dobiju jedinstvene garancije koje će važiti za sve dobavljače. U tom cilju, navode, treba što prije pristupiti pregovorima i potpisivanju ugovora s Merkatorom BiH za buduće isporuke roba.

Osim toga, traži se da Merkator preuzme odgovarajući dio duga koji ima Konzum BiH adekvatno trenutnim udjelima u prometu postojećeg Konzuma BiH, odnosno, adekvatno tekućem sudjelovanju Merkatora u prodaji Konzuma BiH.

Zaključak je i da se za nastavak poslovne saradnje s Konzumom BiH traži garancija Sarajevskog kiseljaka d.d. i Ledo d.o.o. Čitluk za pokrivanje dijela tekućih potraživanja u visini od 17 milijuna eura i budućih redovnih tekućih potraživanja, priopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.