Dinarski sir Sirane Gligora vicešampion svjetskog natjecanja sireva u Londonu

Sirana Gligora, Dinarski sir, World Cheese Awards
...postignuo je odlično drugo mjesto u skupnom natjecanju svih sireva na World Cheese Awardsu u Londonu, kao i zadržao titulu prvaka centralne i istočne Europe.

Uz gotovo 3.000 raznih sireva iz zemalja cijelog svijeta, poput Novog Zelanda, Brazila, SAD-a i europskih sirarskih utvrda poput Italije i Francuske, Dinarski je umalo bio izabran za Ššampiona natjecanja na finalu najboljih 16 sireva, međutim, i ovaj put je najprestižžnija titula svakog sirarskog natjecanja (ŠŠampion) otišla u Ujedinjeno kraljevstvo, točnije siru s plavom plijesni Bath Blue.

Dinarski je, nakon ššto je izabran u drugom krugu uššao u finale, u drušštvo najboljih 16 sireva iz Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Austrije, koje je u samom finalu ocjenjivalo 16 najboljih sudaca svijeta tzv. Supreme panel, među kojima je i Chaty Strange iz poznatog lanca delikatesa Whole Foodsa iz SAD-a i Ros Windsor iz poznatog britanskog cheese shop lanca Paxton & Whitfield.

„"Izuzetno smo svi u firmi ponosni na taj uspjeh, budući da je Dinarski relativno novi sir kojeg smo počeli raditi u novom pogonu prije 3 godine, a već smo s njim osvojili dva svjetska trofeja"“ rekli su u ime svih iz Gligore glavni sirari Suzana i Ivanka.
Ovo je druga godina za redom da je Dinarski sir zauzeo mjesto među finalistima World Cheese Awardsa i treći put da je Sirana Gligora na istom prestižžnom natjecanju bila finalist i osvojila trofejnu nagradu, nakon prve takve s Pašškim sirom jošš 2010. i Dinarskim 2013. godine.

U zadnjih 5 godina, samo jošš dvije sirane su postigle sličan uspjeh na WCA natjecanju kao Sirana Gligora. Međutim, 2014. godina je prvi put da je sir Gligora doššao tako blizu ukupnom finalnom ššampionu natjecanja. Dinarski sir je sir dobiven iz kravljeg i kozjeg mlijeka s malih farmi iz dalmatinskog zaleđa. Prvi put proizveden 2011. godine, već je osvojio 8 međunarodnih titula za kvalitetu, a ove godine zadržžao titulu najboljeg sira centralne i istočne Europe, kao i medalju Supergold za najbolje sireve u klasi sireva iz miješšanih mlijeka.

Na natjecanju ove godine, koje je zasigurno polučilo najbolji rezultat do sada za hrvatski sir, uz Dinarski, odličan rezultat je ostvario i Gligora ekstra zreli sir Kolan iz kravljeg mlijeka, koji je također dobio medalju Supergold u vrlo tešškoj kategoriji– tvrdi kravlji sir.

I ostali sirevi iz Gligore su se iskazali, tako da je Težžački sir dobio zlatnu medalju Gold, a novitet Kozji sir iz komine maraske, brončanu u svojoj kategoriji.
Ljubitelji sireva mogu pronaći sve ove nagrađene sireve u trgovinama Sirane Gligora smješštenim u svim većim gradovima, kao i u određenim renomiranim trgovačkim kućama.Ukoliko ne možžete do trgovine Gligora, posjetite novootvoreni webshop na kojem se nude uz kompletan asortiman iz Gligore i ostali vrhunski proizvođači delicija.