Deset tvrtki želi graditi prometnicu Neum-Stolac

autocesta
JP Ceste Federacije BiH organiziralo je javno otvaranje ponuda za izvođenje radova na izgradnji magistralne ceste M -17.3 Neum-Stolac, dionice LOT 1 i LOT 2. Radovi na dionici LOT 1 uključivat će asfaltiranje dionice Stari Neum-Babin Do, duge 5,3 km, izgradnju ceste Babin Do-Oštrovac od 1,7 km i izgradnju tunela Oštrovac od 190 m, dok će radovi na dionici LOT 2 uključivati izgradnju dionice Oštrovac-Broćanac od 5 km.

Ponude je dostavilo deset ponuđača i to: Oberosler Cav. Pietro Ltd, Italija; Kolektor Koling d.o.o., Slovenija; Euro-Asfalt d.o.o., Bosna i Hercegovina; Strabag AG, Austrija; JV HP Investing d.o.o. Bosna i Hercegovina, Putovi Grude d.o.o. Bosna i Hercegovina, Gorenska Gradbena Družba d.d. Slovenija; JV HP Investing d.o.o. Bosna i Hercegovina, Putovi Grude d.o.o. Bosna i Hercegovina, JV Hering d.d. Bosna i Hercegovina, Viadukt d.d. Hrvatska; JV Hering d.d. Bosna i Hercegovina, Viadukt d.d. Hrvatska, KTM Brina d.o.o. Bosna i Hercegovina; Todini Costruzioni Generali S.p.A, Italija; Integral Inženjering a.d., Bosna i Hercegovina.

Povjerenstvo će pregledati i vrednovati sve ponude prema kriterijima koji pretpostavljaju najnižu cijenu i tehničku kompatibilnost ponude, a projekt će se financirati iz kreditnih sredstava Svjetske banke i Europske investicijske banke.

Radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum-Stolac, dionice LOT 1 i LOT 2 predstavljaju prvi u nizu projekata na modernizaciji cesta FBiH u dolazećem razdoblju.

Vrijednost izgradnje prometnice procijenjena je na 87 milijuna KM. Put od Stoca do Neuma iznosi 5,1 kilometar, a posljednja velika investicija za ovaj put s dvije trake bila je 1984. godine za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, kada se iz pravca Neuma uradio jedan, a iz Stoca 15 kilometara.

Sada se do Neuma može preko Svitave, što je opasno i nesigurno, ili prolaskom kroz Hrvatsku./HMS/