Danas odluka o odblokiranju računa 
i spasu Aluminija

aluminij

Već danas mogli bi se odblokirati računi mostarskog Aluminija nakon što je nova uprava kompanije pod vodstvom Ružice Udovičić u dogovoru s bankama i dobavljačima sirovina najavila veliki zaokret u odnosu na poslovanje u posljednjih pet godina, piše Vecernji.ba. Prije dvadesetak dana račune Aluminija blokirali su Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, banke i glavni dobavljač sirovina Glencore. Ključno će, prema informacijama kojima raspolaže "Večernji list", biti odblokiranje računa od EP HZ HB čija je nova uprava na čelu s Marinkom Giljom pokazala iznimno razumijevanje i spremnost na dogovor.

Dovedeni na rub

Kako se doznaje, takvo razmišljanje EP HZ HB se veže uz očekivanje da posrnuli mostarski metalski gigant vrati dugovanja u okviru svoga poslovanja te da mu se pruži prigoda za opstanak, a ne da se razmišlja kako bi se u eventualnom stečaju mogla namiriti dugovanja od oko 130 milijuna maraka. 
Uprava EP HZ HB za takvu svoju odluku o sporazumu, kojim bi se reprogramirala otplata dugovanja, praktično sada treba još samo odluku Nadzornog odbora elektroprivredne kompanije iz Mostara. To bi, prema navodima upućenim u slučaj mostarskog aluminijskog kombinata, bio okidač i da banke, a zatim i švicarski Glencore ponovno uspostave odnose koji bi dali jamstva za njegov opstanak. 
Prvih pola godine mostarska kompanija je pozitivno poslovala, no nije vraćala nagomilana dugovanja što je rodilo određene sumnje kod vjerovnika da bi mogli ostati bez naplate isporučenih sirovina. Mostarska kompanija dovedena je na rub mogućnosti poslovanja zbog nemogućnosti izmirenja obveza koje su odavno premašili realne okvire.

Potpora sviju

Nova direktorica Ružica Udovičić odmah nakon što je imenovana je počela raditi na planovima za spas ovog posrnulog giganta. 
Dugovanja u mostarskoj kompaniji, kojoj je hrvatska Vlada 12-postotni vlasnik, a po 44% udjela imaju Vlada FBiH, odnosno mali dioničari, je u nekoliko godina porasla na 230 milijuna maraka (oko 115 mil. eura). Novo vodstvo Aluminija ostalo je šokirano nakon analize pojedinih ugovora koji su vrijedili posljednjih godina. Oni ustvari pokazuju na najbolji mogući način razmjere pljačke kojim je bila izložena ova kompanija. Prema tvrdnjama neimenovanih izbora cijene ulaznih sirovina su bile veće od 20, a u nekim slučajevima i 60 posto od stvarne tržišne cijene. Tu su se stvorili veliki gubici koji su se odrazili u najvećem dijelu uz cijenu struje na poslovanje mostarskog giganta. Dio malverzacija u Aluminiju utvrdila je revizija koja je napisala izvješće o poslovanju na čak 600 stranica.