Bradvica: Ako uopće nema struje, neka je nema nikomu, pa ni Aluminiju, i neka zavlada potpuni mrak

Milorad Bahilj, Ivo Bradvica, Elektroprivreda HZHB, struja, Zoran Mikulić, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica

Direktor Aluminija Ivo Bradvica obratio se danas otvorenim pismom predsjedniku Vlade FBiH Nerminu Nikšiću, ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Erdalu Trhulju i glavnomu direktoru Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne Nikoli Krešiću. Pismo objavljujemo u cijelosti:

Međutim, danas Vam se obraćam sasma drugim povodom, vezanim za novonastalo stanje, uvjetovano iznenadnim otkazom opskrbljivanja električnom energijom EP HZ HB od strane beogradskoga Rudnapa (90 MW) i užasnim prirodnim nepogodama. Prevelik snijeg i hladnoće razlogom su što je ionako teško stanje u EP HZ HB dodatno pogoršano pa, ako se tomu doda i iznenadni i bezrazložni otkaz Rudnapa, potpuno je jasno u kakovoj smo situaciji.

Aluminij niti sada ne traži nikakov povlašten položaj, ali tražimo i zahtijevamo da svi, potpuno jednako i u istomu postotku, sudjelujemo u ovoj nevolji, bez izuzetaka. Dakle, ako uopće nema struje, neka je nema nikomu, pa ni Aluminiju, i neka zavlada potpuni mrak na potrošačkomu području EP HZ HB, jer bi nam tada savjest bila čista, pošto bi Aluminij bio ugašen zbog više sile. Isto tako, ako nema struje u iznosu od 50% ili 30%, molim lijepo, neka se svima smanji isporuku u tomu postotku, ali baš svima jednako, a to znači i građanima i svim gospodarskim subjektima pa, naravno, i Aluminiju, a nikako ne samo Aluminiju.

S tim u svezi, Aluminij se zalaže isključivo za jednak tretman i za isto sudjelovanje svih potrošača u ovoj nevolji koja nas je pogodila i zalaže se za obznanjivanje potpune istine, a ne za lakiranje prikaza stvarnoga stanja, podilaženjem građanima klasičnom demagogijom, što nas može uvući u još dublju krizu. Podvlačimo, ovo je potpuno drugo stanje u odnosu na ono otprije deset dana, stanje u kojemu fizički nema električne energije (bez obzira na cijenu), a nema je poradi naprasna otkazivanja međunarodnih ugovora. Netko mora preuzeti odgovornost za to!

Od Vas, predsjedniče Vlade i resorni ministre, očekujemo iznalaženje rješenja za EP HZ HB, jer ste Vi sada najpozvaniji i najodgovorniji, s obzirom na to da ste 90-postotnim suvlasnikom EP HZ HB, a kod nas u Aluminiju u značajnomu postotku. To pogotovu jer je naprasno otkazan međunarodni ugovor od strane beogradskoga Rudnapa, a doveden je u pitanje i ugovor o isporuci struje i s Bugarskom. To su ipak problemi za entitetsku pa i za državnu razinu vlasti, a ne za razinu jedne male elektroprivredne kuće.

Na pragu smo istinske katastrofe i apeliramo da se svi založimo za iznalaženje najbezbolnijega rješenja, pri čemu moramo zaboraviti na naša ranija stajališta oko svih ovih stvari, za koja će biti vremena, ako izbjegnemo ovu katastrofu. Iskreno se nadamo kako ćemo zajednički u tomu uspjeti, ali upravo zbog toga već danas moramo stvari nazivati pravim imenom i ne unositi zabunu niti među građane niti među gospodarske subjekte, puštanjem u medije različnih informacija o stanju s opskrbom električnom energijom, imajući u vidu jednak pristup prema svima u Federaciji BiH.