Blokiran račun preko 27.000 tvrtki u BiH, dugovi preveliki

Novac, Udruga potrošača Svjetlost, mirovine, novci, marka, konvertabilna marka, banka, nelikvidnost, Novac, porezni obveznici, ministri, Novac, Mostar, Lijanovići, kupovina glasova, mirovine, isplata, Federacija BIH, porez, dužnici, BIH, mirovine, plaće, mirovine, BIH, umirovljenici, proračun, Novac, Federacija BIH, mirovine, blagdan, Nova godina, plaće, Federacija BIH, Novac, trošenje, novci, Tomislavgrad, zaplijena novca, mirovine, siječanj, BIH, plaća, prosjek, BIH, poskupljenje, mirovine, travanj, FBIH, siromaštvo, prehrana, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenik, umirovljenici, mirovine, isplata, svibanj, PIO/MIO, MIO/PIO, mirovine, umirovljenici, poplave, mirovine, FBIH, lipanj, plaće, bogati, Novac, mirovine, FBIH, isplata, Livno, pljačka, Novac, plaće, bijeli kruh, Zastupnici, plata, BIH, plaća, BIH, Federacija BIH, mirovine, MIO/PIO, umirovljenici, prijetnje, prosvjedi, plaća, Zakon o plaćama, isplata plaća, plaćanje, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, m
Novca nema

Nelikvidnost bh. gospodarstva, odnosno nedostatak novca, do te mjere je izražen da se plaćanje robe i usluga uglavnom svelo na kompenzacije, koje predstavljaju samo odlaganje problema, odnosno propast, zatvaranje ili stečaj gospodarskih subjekata. Ako se uzme u obzir da je riječ o procjenama iz svibnja ove godine, zasigurno je kako je u međuvremenu nelikvidnost još više porasla. Gospodarstvenici iz BiH slažu se da je nelikvidnost najveći problem bh. gospodarstva, te da se nešto žurno mora poduzeti, jer iz godine u godinu ona raste. Uzroke nelikvidnosti vide u tome da je BiH najveći izvoznik novca, jer pretjeranim uvozom svoj novac šalje u zemlje regije i pomaže njihovom gospodarstvu. Također misle da ako bi se poštovali rokovi naplate ili Zakon o stečaju, pola tvrtki bi svoje poslovanje okončalo stečajnim ili likvidacijskim postupcima. Kao veliki problem vide i ponašanje države prema gospodarstvu, jer se lanac dugovanja na kraju završi na nekoj proračunskoj instituciji. S druge strane, dugovi se najčešće prebijaju kompenzacijama, a te kompenzacije stimuliraju sivu ekonomiju, jer se ne zna kako se ta dugovanja prebijaju. Koliki problem predstavlja nelikvidnost bh. gospodarstva govori i podatak da preko 27.000 tvrtki u BiH ima blokiran račun, a mnoge su primorane, zbog održavanja tekuće likvidnosti, podići kredite po nepovoljnim kamatnim stopama. Prema mišljenju pojedinih ekonomskih stručnjaka jedan od krivaca za nelikvidnost je i država, koja kao najveći potrošač duguje ogromnu količinu novca, a gospodarstvo nema mogućnosti da ga naplati, jer sudski sporovi traju po nekoliko godina.

Udar na mala poduzeća

I dok bh. gospodarstvenici ističu da je dio rješenja problema nelikvidnosti u bankama koje imaju veliku količinu novca, ali ne žele ga osloboditi, bankari ističu da je to kompleksniji problem i da ubrizgavanje novca nikako ne može biti rješenje. Što više, ukoliko bi se na taj način pokušao riješiti problem, isti bi bio samo saniran, a nakon izvjesnog vremena bi eskalirao u dosta većem iznosu.

izvor: vecernji.ba