BiH prijeti kreditni rejting manji od Kambodže i Gane!

pomoć, korupcija, HSP BIH, Zvonko Jurišić, krediti, jamci, banke, krediti, BIH, krediti, Radmila Mihić, kreditni rejting, falsificirane kreditne kartice, prevara, franak, rast, siromaštvo, kreditni rejting, javni dug, rejting države, krediti, banke, demant, banka
Naime, naša zemlja se trenutačno nalazi u skupini "B" kada je u pitanju kreditni rejting, zajedno s, primjerice, Kambodžom, Ganom i Hondurasom, a što je podiglo cijene kapitala, koja je već nepodnošljiva za naše uvjete, te znatno smanjilo investicije. Kako navode ekonomski stručnjaci, ukoliko bi pali na "C", bilo bi gotovo nemoguće doći do kapitala, sva bi nam vrata kod međunarodnih investitora bila zatvorena, odnosno zakucao bi se i posljednji čavao u lijes bh. ekonomije.

Nerad

Fuad Kasumović, zamjenik ministra financija BiH, jasno kaže kako sve razine vlasti u našoj zemlji sve rade kako bi se kreditni rejting spustio na najnižu razinu, odnosno tzv. smeće. Ukoliko se to dogodi, i on priznaje kako bi bilo gotovo nemoguće doći do bilo kakvih sredstava s obzirom da bi bila preskupa.

"Formirano je Vijeće ministara i treba ga pustiti neko vrijeme kako bi vidjeli prve poteze. Ipak, iskreno, nisam neki optimist, kazao je Kasumović za Dnevni list. Prema njemu, prvo što se treba uraditi jeste odblokirati 200 do 300 milijuna maraka grant sredstava Europske komisije, Svjetske banke i drugih međunarodnih institucija koja BiH gubi samo zato što nema Globalnog fiskalnog okvira. I iz ovog primjera, prema njemu, vidi se kako se u BiH sve radi, a da se ništa ne uradi kako bi se prikazalo kako zemlja ne može funkcionirati.

"Međutim, takvim potezima samo sebi pravimo probleme, jer kreditni rejting ne znači probleme samo za državnu razinu, nego i svaku mjesnu zajednicu, općine, županije, entitete pa na kraju i državu. Prema tome, ako kreditni rejting padne u "C", svi bh. građani itekako će osjetiti posljedice, ustvrdio je Kasumović. Nadalje, smatra kako se državna vlast aktivno mora uključiti ne samo u spašavanju rejtinga, nego i u smanjivanje nezaposlenosti, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta.

Konkretni potezi

"Sami smo svjedoci kako se u protekle četiri, pet godina za vrijeme mandata Nikole Špirića, nije radilo gotovo ništa što bi bilo plus za ovu državu. Iskreno se nadam da će Vjekoslav Bevanda stvari okrenuti nabolje, rekao je Kasumović.

Međutim, ukoliko se to ne dogodi, kaže kako nema nikakvog spora da će BiH završiti u smeću kada je u pitanju kreditni rejting, čemu svjedoče posljednja upozorenja Svjetske banke i Europske komisije.

Duljko Hasić, savjetnik za makroekonomska pitanja pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, jasno poručuje kako novoformirana državna vlast odmah mora početi raditi i ponuditi konkretne i opipljive mjere.

"Iako je formirano Vijeće ministara, te je napravljeno nekoliko pozitivnih koraka, kreditne agencije još uvijek su našu zemlju ostavile na promatranju s mogućnošću daljnjeg sniženja rejtinga. I to je jasan znak kako se odmah mora početi raditi, naglasio je Hasić. Primarno bi, prema njemu, bilo uraditi konkretan program i mjere oporavka bh. gospodarstva, jer trenutačno nemamo plan ekonomske politike niti za ovu godinu, a kamoli za sljedeće tri.

Bolni rezovi

Duljko Hasić smatra kako BiH mora imati prijedlog mjera i konkretne poteze za, u najmanju ruku, stabilizaciju stanja u zemlji. "Imajuću u vidi situaciju u Europi, mi moramo imati konkretne mjere stabilizacije i oporavka, istaknuo je Hasić. S obzirom da nam je stopa rasta BDP-a tek nešto iznad nule, imamo više od 530.000 nezaposlenih s tendencijom rasta, te nemamo nikakvih aktivnosti posljednjih godina koje bi bh. ekonomiju izvukle iz teškog stanja, svima je jasno da se doslovce nalazimo na rubu ponora. On kategorički tvrdi kako će u BiH biti potrebni bolni rezovi i reforme koji će se morati provesti po hitnom postupku. Sada se samo postavlja pitanje koliko su vlasti na svim razinama dovoljno sposobne i imaju li hrabrosti provesti sve rezove.

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list