Bez posla ostalo 1.500 metalaca

sindikat

"Podaci Vlade o uzlazu metalske industrije nisu točni. Ugasilo se u zadnjih godinu dana 13 firmi i ostali smo bez bar 1.500 radnih mjesta. Oni ne računaju da su se ugasile, nego su poslali ljude na biro. Za nas je to ugašeno.

Posebno katastrofalno je u Tuzlanskoj županiji. Ako se ovako nastavi, biće ih još. Propašće sve bez zakona. Imamo masu ljudi kojima je neuvezan staž, a kad se uveže, riješili bismo problem radnika", kazao je Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, koji je Dan metalaca jučer ipak obilježio i svečanom sjednicom svog upravnog odbora.

U Sindikatu metalaca kažu da predstoje štrajkovi i prosvjedi ako ne budu usvojeni zakoni o uvezivanju staža, o štrajku, o PIO, o stečaju koji će radnička potraživanja staviti u viši isplatni red, o zaštiti na radu i o doprinosima i porezu na dohodak, koji će smanjiti opterećenja na plaću. Najavili su dolazak radnika zeničke "Željezare" pred Vladu FBiH već u četvrtak zbog teškog položaja.

Melez kaže da je jedino namjenska industrija u usponu i auto-industrija u nekim kućama, a sve ostalo je teška borba.

"Do 1992. godine smo imali 225.000 radnika u metalskoj industriji. Danas ih je oko 22.000. Kolektivni ugovor koji smo potpisali ne možemo pustiti u primjenu dok se ne donesu ovi zakoni, prije svega o uvezivanju staža. Treba izvanredna sjednica Parlamenta FBiH. On ne zasjeda. Možda dođemo u situaciju da ga blokiramo. U vakuumu smo gdje se treba probuditi cijela radnička klasa", dodao je Melez.

Podsjeća da je u proteklom periodu bilo tisuće sati provedenih u štrajku, mahom zbog neisplaćenih plaća i doprinosa, te da su nezadovoljni jer je veliko opterećenje poslodavaca i plaća radnika.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, jučer je rekao da je ipak pozitivnija klima nego prije godinu dana jer su prošle godine bili ubijeđeni da nećemo uopće imati namjensku industriju.

"Bez proizvodnje, realnog sektora, nema države ni napretka. Tražimo izvanredne sjednice. Ovaj tjedan trebamo imati sastanak s rukovodstvima oba doma. Ako ne bude pozitivan odgovor, ide prosvjed", tvrdi Bajramović.

Vahid Ramić, predsjednik Sindikata metalaca za HNŽ i radnik firme namjenske industrije "Igman" Konjic, kaže da je metalska industrija u Konjicu u usponu, ali u Mostaru, na primjer, je teška situacija, navodeći primjer "Aluminija".

Dodao je da je na loše stanje utjecalo loša privatizacija. Suvad Osmanagić, savjetnik premijera FBiH za ekonomske poslove, pak tvrdi da se metalska industrija BiH, uništena ratom, polako diže iz pepela.

"Dosta malih i srednjih privatnih kompanija dobro radi i izvozi. Namjenska industrija ide u svom usponu i i dalje će ići naprijed", dodao je Osmanagić.

Rekao je da se ne radi o 14 ugašenih firmi, kako navode u Sindikatu, nego da su one u procesu restrukturiranja i većina ih je privatna. "Vlada pravi zakonski, radno-pravni okvir da bi se pokrenula metalska industrija i mislim da možemo očekivati rezultate", kaže Osmanagić.