Bankrotirala Dodikova lobistička firma u Americi

Milorad Dodik
... firme u povijesti ove zemlje. Kako piše New York Times, vlasnik firme je najavio u ponedjeljak da je plan likvidacija. Također, oko 90 uposlenika bit će zamoljeni da pomognu pri laganom gašenju poslova. Kompanija ima 315 miliona dolara neizmirenih obaveza, od kojih 225 miliona prema bankama, dok ostatak se odnosi na potraživanja vlasnika firme i bivših partnera. 

Ovaj kolaps najviše je pogodio same uposlenike. Stotine mladih pravnika i drugog osoblja naći će se na tržištu rada, navodi ugledni američki list. 

U Bosni i Hercegovini Dewey & LeBoueuf je poznat kao firma koja je radila konsultantske usluge Vladi Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama, na međunarodnom planu, ali i u samoj Bosni i Hercegovini. Još 2008. Vlada RS-a angažirala je ovu američku odvjetničku firmu da bi je savjetovala u pregovorima s međunarodnom zajednicom i zastupala interes RS-a u svim drugim pravnim pitanjima. 

Do 2010. Vlada RS-a je angažirala firme Dewey & LeBoeuf, LLP; Picard Kentz & Rowe, LLP i Quinn Gillespie & Associates, LLC. Ugovor s Dewey & LeBeoufom okončan je koncem travnja 2009., a pravne savjete i advertising Vlada RS-a je počela dobijati od Picarda, Kenta i Rowea, ugledne odvjetničke firme koju su osnovali bivši uposlenici Deweya & LeBeoufa. 

Premijer Aleksandar Džombić u veljači 2011.  potvrdio je da je Vlada RS-a u proteklim godinama angažirala odvjetnički ured za njeno predstavljanje u inozemstvu te da je u 2010. za te namjene iz budžeta izdvojeno oko devet miliona maraka, a u 2011. godini 7,5 miliona KM. 

Ministrica u Vladi RS-a za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović u ožujku 2012. je kazala da će se nastaviti  angažiranje lobističkih kuća i odvjetnički ureda u inozemstvu koji zastupaju njene interese, a za te namjene iz entitetskog budžeta bit će izdvojeno 5,6 miliona KM, a "lani je dato šest miliona". 

S obzirom  na to da su u pitanju ugovori koji nose oznaku "interno", odnosno imaju određeni stupanj tajnosti, Cvijanović nije mogla odgovoriti s kojim to konsultantskim kućama RS ima ugovore, ali je dodala da je u pitanju i jedan odvjetnički ured, angažiran od Vlade RS-a još prije nekoliko godina. U pitanju su i lobističke kuće, a Cvijanović navodi da RS te aktivnosti provodi i u SAD-u i Europskoj uniji, a sve poslove koordinira Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Fena