Aluminij uspješno pokrenuo novu liniju za lijevanje malih ingota

- S komercijalnom proizvodnjom malih ingota ove veličine krećemo odmah, koristeći naše postojeće ljevačke peći. Druga etapa projekta u punom je zamahu, a riječ je o ugradbi nove ljevačke peći, kapaciteta 50 tona, koja bi trebala otpočeti s radom već polovicom mjeseca travnja. S obzirom na to da ta peć, s jačim gorionicima, ima veću snagu topljenja, omogućuje nam i povećanje ukupnih proizvodnih kapaciteta za 30 tisuća tona godišnje, jer će moći pretapati veću količinu čvrstoga uloška - kazao nam je izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Željko Boras.

Aluminij je s austrijskom tvrtkom Hertwich Engineering, a u kreditnomu aranžmanu sa švicarskim Glencoreom, sklopio spomenuti višemilijunski ugovor za kupnju i ugradbu najsuvremenije ljevačke opreme na tržištu današnjice. Linija za lijevanje malih ingota uspješno je pokrenuta, a bitno je naglasiti kako će nova ljevačka peć, zbog regenerativnih gorionika, jamčiti i bolje izgaranje plinova, dakle i još manje zagađenje okoliša, premda je Aluminij na tomu polju uvijek unutar granica dopuštenoga.

- Izrazito sam ponosan na činjenicu da smo, usred ovakove krize i nedaća s kojima je Aluminij sudaren, imali snage dovesti ovaj projekt do kraja i neka ovo bude porukom kako se naša tvornica želi razvijati, želi rasti i proizvoditi i osigurati ovoj sredini postojaniju sutrašnjicu. No, za to nam treba razum i osjećaj za gospodarstvo u glavama onih koji u rukama drže mehanizme koji nam mogu otvoriti vrata i put za ovakovo razmišljanje ili ih, pak, zauvijek zatvoriti udarajući nam i nadalje namete s cijenama električne energije, visokim i nelogičnim poreznim traženjima i sličnim - komentirao je direktor Aluminija Ivo Bradvica.

Podsjećamo, Aluminij je dosad, osim trupaca, blokova i žice, u proizvodnoj ponudi imao ingote težine 11 i 15 kg, a za liniju za lijevanje ovih manjih odlučio se jer je riječ o europskomu standardu za kojim postoji izrazita potreba na tržištu metala.

Aluminij d.d. Mostar