Aluminij ponovo ostaje bez struje, Elektroprivreda HZHB isključuje bivšeg giganta

aluminij
Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Aluminija d.d. Mostar od nedjelje, 16. lipnja 2019. godine, Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijev dobavljač električne energije.

Kazano je kako uprava intenzivno radi na premoštavanju trenutnog stanja i rješavanju pitanja novoga dobavljača kako bi izbjegli bilo koji od mogućnih crnih scenarija.


''Ovim osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećemu pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija poduzećem od strateške važnosti i postupanju u skladu s tim statusu, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto'', kazali su iz Aluminija za naš portal.

Najmanje desetljeće traju problemi u tvrtki koja zapošljava oko 900 radnika, a situacija je eskalirala u listopadu prošle godine kad je Nezavisni operator sustava (NOS) zbog dugova isključivao Aluminij s mreže.

Problem je privremeno saniran u prosincu kad je Skupština Elektroprivrede HZHB odlučila ponovno isporučivati struju mostarskoj kompaniji, ovaj put uz odgodu plaćanja.