Aluminij nudi rješenja načina otplate duga prema EPHZHB

Iz Aluminija ističu kako je njihov direktor 23. rujna uputio ponovljeni poziv glavnomu direktoru EPHZHB za žurnim sastankom, poslavši preslike toga pisma predsjedniku Vlade FBiH, potom ministru energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH te predsjedniku FBiH.

Po tko zna koji put dosad, i tada je istaknuto kako za Aluminij jednostavno nije moguće pristupiti izmirenju duga odmah ili u kratkomu roku od nekoliko sljedećih mjeseci, kako to traži Uprava Elektroprivrede HZHB, iz razloga što je cjelokupnoj javnosti jako dobro poznato kako je dobit koju je akumulirala EPHZHB ishodom izuzetno dobre hidrologije i enormnoga povišenja cijene električne energije od početka 2012. godine, a kako je, istodobno, gubitak u Aluminiju ishodom istih razloga, dodatno opterećen krajnje niskom tržišnom cijenom metala u cijelom tom razdoblju.

Dakle, nismo dosad uopće komentirali naše zajedničke sastanke po ovomu pitanju, kako o visini duga, tako i o načinu njegova izmirenja, nego s izuzetnim naporima izmirujemo svoje tekuće obveze prema EPHZHB te ovim putom, s ciljem upoznavanja javnosti s istinom, iznosimo podatak kako su, u razgovoru između dvaju direktora, čak i u nazočnosti mjerodavnoga entitetskog ministra, pa i u posljednjim dopisima, s naše strane ponuđena dva povoljna rješenja koja su uobičajena u poslovnomu svijetu i koja su u potpunosti sukladna pozitivnim zakonskim propisima, ističu iz Aluminija.

Riječ je o otplati dugovanja reprogramiranjem duga, s grace razdobljem do 31. prosinca 2014. godine (s obvezom Aluminija na redovita i cjelovita izmirivanja tekućih računa) ili, pak, preinačenjem duga u kredit, na dulje razdoblje, s jednogodišnjim grace razdobljem, uza uobičajenu kamatu.

Iza Aluminija pozivaju kolege iz EPHZHB na objektivan i konstruktivan pristup rješavanju ovoga zajedničkog problema kojega se jedino može nadići razumnim i objektivnim shvaćanjem stvarnoga stanja i krize u kojoj se svi nalazimo.