Aluminij Mostar: Ugovor još nije potpisan, a odgoda plaćanja struje znači premosnicu, ne i rješenje

Dražen Pandža, Aluminij Mostar
Suglasnost koju je Vlada FBiH dala Elektroprivredi HZHB i Aluminiju d.d. Mostar za poduzimanje aktivnosti na rješavanju opskrbe Aluminija električnom energijom, uz mogućnost odgode plaćanja 60 plus 60 dana, Uprava Aluminija ocjenjuje bitnim, ali ne i ključnim korakom na putu trajnoga rješenja nagomilanih problema koji opterećuju mostarsku tvornicu.

- Realnost je da mi još uvijek nemamo potpisan ugovor, jer Elektroprivreda HZHB mora poštovati procedure za donošenje takove odluke. Ukoliko dođe do potpisivanja ugovora na način kako je to naznačila Vlada, to će nam omogućiti tek preživljavanje, ne i stabilnost. Naime, tih 60 plus 60 dana za nas bi značilo bitnu premosnicu koja bi nam, uz naše snažne interne mjere ušteda i optimiziranje radnih procesa, možda omogućila preživljavanje 2019. godine. Međutim, za stvarno dugoročno rješenje ove situacije i za osiguranje Aluminijeve budućnosti potrebni su daleko konkretniji koraci - komentirao je v.d. direktora Aluminija Dražen Pandža.

Prije svega, naglasio je nužnost poštivanja Aneksa 8 na Sporazum iz 2013. koji precizira način Vladina subvencioniranja Aluminijeve opskrbe el. energijom. No, ljude u vlasti, prije svega u resornomu entitetskom ministarstvu, Aluminij opetovano upozorava i na druge objektivne poteze koje bi Vlada morala povući.

- Referentna burza za trgovanje strujom u BiH jest ona u Mađarskoj, a kako mađarski HUDEX mora poslovati sukladno uzusima EU-a, na cijene dodaje enormnu maržu koju EU propisuje s ciljem umanjenja štetnih emisija CO2. Upravo su te vrijednosti i dovele do strahovitih poremećaja s cijenama struje, a sada, nakon dugotrajnih Aluminijevih vapaja, i drugi gospodarski subjekti u BiH počinju osjećati nevolje zbog izdataka za potrošnju el. energije. Vlada bi nas konačno morala čuti - pojašnjava Pandža.

Naime, kako BiH nije u EU, Vlada FBiH mogla bi napraviti zakonski okvir izuzimanja domaćih potrošača od tih tereta, čime bi i cijene automatski bile osjetno niže, a tu su i pitanja drugih unutardržavnih nameta koje se okrupnjuju u 7,1 € koje korisnici el. energije državi moraju platiti.

- Puno je prostora za jasnu državnu strategiju zaštite i osiguranja razvitka domaće industrije i mi se nadamo skoroj hrabrosti odgovornih za iskorištenje tih mogućnosti koje nam se otvaraju. Uprava Aluminija ne želi se baviti nagađanjima oko prodaje dioničkih paketa, poštujući isključivo pravo vlasnika za bavljenje tim dijelom strateških planova za poduzeće. Uprava ima mandat učiniti sve za stabiliziranje naših poslovnih procesa, ali pod ovim okolnostima kojima smo izloženi to je i dalje nemoguća misija u duljemu pogledu. Ponavljam, sklapanjem ugovora s EPHZHB i dobivanje odgode plaćanja 60 plus 60 dana ne mijenja činjenicu da će nam struja i dalje premašivati 60 €/MWh, na što ide i 7,1 €/MWh državi, što mi nikako ne možemo podnijeti - izravan je Pandža.

Najavio je skori završetak revizijskoga izvješća koji, po traženju Vlade, izrađuje međunarodna revizorska kuća KPMG. Osvrnuo se i na nedavne štrajkove upozorenja pod vodstvom Aluminijeve sindikalne organizacije.

- Činimo sve što možemo kako plaće ne bi kasnile i kako bismo zaštitili prava naših djelatnika, a s Vladom pregovaramo i o načinu rješavanja pitanja zaostalih obveza za doprinose za mirovinsko osiguranje. Nadalje, u ovoj ćemo godini ići na optimizaciju proizvodnoga procesa, što znači smanjenje proizvodnje u Elektrolizi i povećavanje pretapanja u Ljevaonici, a interne uštede ostaju našom stalnom zadaćom. No, sve to ne će imati ni koristi ni smisla bez Vladina aktiviranja preuzetih obveza iz Aneksa 8, bez uklanjanja EU nameta za bh. potrošače el. energije i bez revidiranja unutardržavnih nameta za uvoznike el. energije, u smislu davanja za Elektroprijenos, NOS i za obnovljive izvore energije - poručio je v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar.

Na kraju se dotaknuo i medijskih napisa o tzv. kontroliranomu stečaju Aluminija, ponovivši da Upravi Aluminija Vlada nikada nešto takovo nije službeno ponudila niti dostavila takov naputak.

- Nešto takovo bilo bi strateškom odlukom koja je izvan mandata Uprave Društva. Naš je Nadzorni odbor sazvao Skupštinu dioničara za 11. siječnja 2019. i, ukoliko vlasnici žele ići tim ili bilo kojim drugim smjerom, na njima je o tomu na Skupštini i odlučiti. Uprava će djelovati sukladno strateškim ciljevima koje postave vlasnici. To je njihovo nesporno pravo - zaključio je Pandža.