Aluminij Mostar: Ne treba nam nova omča oko vrata

Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Hrvatska, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, vjekoslav domljan, Željko Kordić, aluminij, alumunij, Željko Kordić, aluminij, propast, tvrtke, Nikica Ljubić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, nada, Aluminij Mostar, otpremnine, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, doprinosi, osiguranje, Aluminij Mostar, samački hotel, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, čerupanje, platformaši, aluminij, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, dr. Dragan Čović, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar

Pismo naslova Reakcija na posljednja dva zaključka Vlade FBiH u pogledu zaduženja Upravi Aluminija, prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

s obzirom na činjenicu da nam službeni popis s imenima bivših djelatnika Aluminija, određenih za obeštećenje odnosno za uvezivanje nedostajućega djelatnog staža, Vlada FBiH točnije povjerenstvo koje je ustrojila, nikada nisu dostavili, a istodobno iz medija iščitavamo obveze kojim nas po ovomu pitanju zadužujete zaključcima s posljednja dva zasjedanja Vlade, primorani smo obratiti Vam se na ovaj način i pozvati Vas na preispitivanje Vašega odnosa prema našemu poduzeću.

Aluminij je prije samo nekoliko mjeseci bio na rubu opstanka, teško pogođen posljedicama svjetske krize, ali i silnim nepogodnostima domaćega terena. Naši djelatnici godinama podnose ogromnu žrtvu u borbi za oporavak ove tvornice koja, u mnogočemu, znači život i dobrobit šire društvene zajednice. Podsjećam Vas na to kako je predstavnik naše sindikalne organizacije sudjelovao u radu mješovitoga povjerenstva koje je sastavljalo popise s imenima bivših djelatnika, u svrhu njihovih obeštećenja, i stoga su djelatnici Aluminija jako dobro upoznati s cjelokupnim postupkom. No, namjesto pristizanja službenoga, ovjerenoga popisa, danas se pitaju što ova zaduženja i nalozi za žurnim početkom isplata zapravo znače.

Aluminij niti u jednomu trenutku nije načinio odmak od svojih obveza, koje smo preuzeli potpisivanjem Aneksa br. 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, dapače ispunili smo ih gotovo sve. Vlada je imala samo jednu - subvencionirati proizvodnju Aluminija iz svojih sredstava (čl. 33), što nikada nije izvršila niti spomenula od mjeseca lipnja 2013. godine na ovamo. Ne možemo se otetu neugodnomu dojmu dok iščitavamo zaključke Vlade s posljednjih dvaju sjednica, u kojima izvješćujete javnost o tolikomu broju odobrenih subvencija i financijskih konsolidacija za čitav niz gospodarskih subjekata u BiH, između kojih se samo Aluminij uvijek istakne s novim zaduženjem, s novom obvezom - uvijek na strahovitu financijsku štetu naše tvornice.

Aluminij, u ovomu trenutku, konačno može kazati kako vidi tračak nade, kako je krenuo putom oporavka i uistinu nam ne treba nova omča oko vrata. U okolnostima značajno smanjenih osobnih dohodaka naši djelatnici rade u izrazito teškim uvjetima, pogoršanim činjenicom da vodimo tvornicu u krajnje riskantnomu režimu rada, bez zaliha nužnih sirovina i zamjenskih dijelova, bez mogućnosti remonta elektrolitičkih ćelija, s oskudnom mogućnosti nabave nužne radne i zaštitne opreme... No, uspješno izmirujemo svoje tekuće obveze prema dobavljačima i povjeriteljima, a počinjemo smanjivati i preuzete obveze iz ranijih vremena. Namjesto pomoći od našega najvećeg pojedinačnog suvlasnika, u posljednje vrijeme sudaramo se isključivo s grubim usložnjavanjem stanja u kojemu sve snage ulažemo u oporavak, a jedino jak i postojan Aluminij bio bi u mogućnosti izmiriti sve svoje obveze.

Iz ovoga razloga osjećamo dužnost i obvezu jasno kazati kako Aluminij treba pomoć svoje vlade u rješavanju ovoga osjetljivog pitanja, a socijalna pitanja i socijalne kategorije, u prvomu redu bivših i sadanjih radnika, najosjetljivija su pitanja naše svakodnevice. Aluminij želi izvršiti svoje obveze, ali ne može biti jedinim nositeljem tereta tih obveza, napose jer još uvijek radimo u uvjetima dijelom blokiranih bankovnih računa, dodatnih opterećivanja naše radničke populacije koja nam priskače u pomoć i izvan svojih redovitih satnica, čak i tijekom noćnoga rada, i koja podnosi žrtvu zarad cjelokupne zajednice, a koja ne će pristati na nejasno stanje u kojemu Aluminij preuzima teret za teretom, dok Vlada uporno šuti kada postavljamo pitanje one jedne jedine obveze iz spomenutoga čl. 33 Aneksa na raniji sporazum.

Ovo je jedinstvenim stajalištem Uprave, malih dioničara i službene sindikalne organizacije Aluminija i, kao takovo, pred Vas dolazi kao snaga i obveza o kojoj morate porazmisliti i pred kojom nemate pravo zatvoriti oči. Aluminij jest krenuo putom oporavka, ali su okolnosti toliko krhke da i najmanja neopreznost može dovesti do destabilizacije. U stanju u kojemu uspješno, ali ipak jedva namirujemo tekuća potraživanja, uza sva postojeća dugovanja, ne možemo pristati na nova bez potpore i konkretne financijske pomoći na koju se Vlada FBiH obvezala. Neka to bude na tragu odnosa prema drugim poduzećima iz zaključaka s prethodnih dvaju Vaših zasjedanja, priopćeno je iz Aluminija.